Planeta noastra, careia ii consumam resursele intr-un mod ametitor, a primit sambata seara un moment de respiro. Cladiri simbol din intreaga lume s-au cufundat in bezna pentru 60 de minute, marcand astfel Ora Pamantului. Solidari, si oamenii au stins luminile pentru un ceas. La Constanta, localnicii au aprins mii de lumanari in Parcul Central si au cantat la lumina tortelor sau a lumanarilor.
Sute de constanteni au umplut Parcul Primariei incepand de la ora 8 seara, cu lumanari aduse de acasa sau primite de la organizatori. Ora Pământului este o acțiune globală care a început în urmă cu 17 ani și adună, de la o ediție la alta, tot mai multe orașe care încearcă să tragă un semnal de alarmă față de schimbările climatice.
Este acel moment din an in care incercam sa atragem atentia tuturor cetatenilor vis-a-vis de ceea ce putem sa facem noi pentru a ne salva planeta. Pina la urma ar trebui, nu sa ne gandim pe 23 martie la acest lucru ci in fiecare zi, si sa ne schimbam comportamentul a.i. sa contribuim la bunastarea planetei
Marian Paiu – ONG Mare Nostrum
Anul acesta, ca niciodata, cei mai multi activisti de mediu au fost elevii de toate varstele si copiii veniti cu parintii lor. Au primit lumanari si le-au aprins, desenand conturul animalelor marine al caror mediu de viata e amenintat de poluare.
Evenimentul botezat „Ora Pamantului” este menit sa traga un semnal de alarma. Schimbarile climatice sunt din ce in ce mai grave. In acelasi timp, potrivit ecologistilor, pana in luna august reusim sa consumam rezervele naturale disponibile pentru un an intreg. Scopul principal al evenimentului denumit „Ora Pamantului” este să convingă guvernele lumii să ia măsuri care să reducă degradarea ireversibilă a mediului, ce va aduce cu sine schimbări climatice extreme.
Din 2011 facem acest eveniment, in ultima sambata a fiecarui an din luna martie. Numarul persoanelor care participa creste de la an la an
Angelica Paiu – organizator
Prima ediție a evenimentului a avut loc pe 31 martie 2007, la Sydney, în Australia, când au participat 2,2 milioane de oameni.