Orașul NATO de la Mihail Kogălnieanu, un ghimpe în costa localnicilor, care spun că nu îi mai vor pe americani pe pământul lor. Supărarea localnicilor pleacă de la bani. Oamenii se plâng că Armata oferă despăgubiri prea mici pentru exproprierile pe care le face pentru construirea orașului militarilor.

Pentru megaproiectul extinderii bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu, investiție estimată la 12 miliarde de lei, în proprietatea statului au fost trecute 2400 de hectare de pământ.

300 de hectare de teren cu clădiri pentru 10 mii de militari americani și familiie lor, platforme de armanent, tehnică de luptă și muniții, drumuri și parcări. Așa arată planurile de extindere a bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu, un proiect cu o valoare de 12 miliarde de lei. Până aici nimic care să strârnească furia localnicilor din Mihail Kogălniceanu. Lucrurile se schimbă însă când vine vorba despre bani. Oamenii sunt furioși că statul le oferă despăgubiri și de șase ori mai mici decât ar fi primit pe piața liberă pentru terenurile expropriate.

Oamenii care se plâng că primesc doar 0,5 euro/mp de teren extravilan şi mai puțin de patru euro pe metrul pătrat de teren intravilan agricol vor să își găsească dreptatea în instanță. Așa se face că pe rolul Tribunalului Constanţa se află zeci de dosare în care statul român este chemat în judecată pentru a plăti mai mult. Fermierii pregătesc chiar un memoriu adresat comandantului american al trupelor de la Kogălniceanu.

Experții spun că la Mihail Kogălniceanu va fi construită o copie fidelă a unității Ramsmtein din Germania, cea mai mare bază militară nord americană și NATO în afara Statelor Unite.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…