vineri, 14 iunie, 2024
Home Actualitate Orban se abține de la vot, UE deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Orban se abține de la vot, UE deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

de Redacția Dotto

Liderii Uniunii Europene au convenit joi, în mod neașteptat, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, lucru pe care premierul ungar Viktor Orban promisese de săptămâni întregi că îl va bloca.

Decizia, pentru care era nevoie de unanimitate, a luat prin surprindere pe toată lumea. Diplomați și oficiali UE au declarat că Viktor Orban a fost de acord să părăsească sala, știind că ceilalți lideri vor merge mai departe și vor vota cu privire la Ucraina.

Cu o zi înainte de vot, UE deblocase 10 miliarde de euro destinate Ungariei – aproximativ o treime din suma totală suspendată în prezent din cauza unei serii de probleme legate de statul de drept, un europarlamentar german declarând: „Von der Leyen plătește acum cea mai mare mită din istoria UE”.

Decizia reprezintă o victorie majoră pentru Ucraina și Republica Moldova, care au solicitat aderarea la UE în urma invaziei rusești.

„Este o zi istorică pentru Ucraina și Republica Moldova”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Este un pas important pe drumul nostru spre un viitor european comun.”

Decizia UE este, de asemenea, o lovitură pentru Rusia, care a încercat să submineze integritatea teritorială a Ucrainei și să împiedice extinderea UE în est.

Negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova vor fi lungi și dificile, dar reprezintă un pas important spre integrarea lor în UE.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult