marți, 15 octombrie, 2024
Home Editorial Orice tip de dans e mai bun decât niciun dans

Orice tip de dans e mai bun decât niciun dans

de Gabriel Crețu

Civilizaţia modernă a ajuns cu chinuri şi cu multe zvârcoliri la concluzia că oamenii sunt, cam peste tot în lume, aceiaşi. Conviețuim într-o epocă a televizorului, a comunicației rapide, a vorbelor în doi sau trei peri, dar paradoxal adorăm schemele străvechi de avansare în societate, pentru că nu prea ne place plictiseala unei vieţi obişnuite. Și uite așa ajungem din nou la politică.

Singura care ne-a arătat că de cele mai multe ori, are un singur avantaj. Face din neom om şi din cârpaci un meseriaş. Oamenii se schimbă, principiile rămân, reprezintă o teorie care se verifică cel mai bine când vorbim de proliferarea fenomenului de nepotism în sistemul public. Ca și în politică, atunci când este schimbat un funcţionar de conducere, succesorul îşi aduce „propria echipă”, simulând procesul formal de recrutare. În funcţie de modul în care a lucrat cu aceştia, după momentul predării ştafetei, unii îl urmează la noua funcţie, în timp ce alţii rămân pe loc, de unde noua conducere nu-i poate elimina imediat. Săraci sau bogaţi, vânători sau agricultori, închinându-se pietrelor sau ideilor, oamenii fac și ei ce pot, pentru a se lepăda de întristare, suspin şi durere. Și parcă cel mai mult se simte asta în politica de la noi, care probabil că este expresia cea mai de jos a acestei încremeniri umane în proiect. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, are subordonați în instituțiile din coordonarea ministerului pe care îl conduce, mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția. Cel mai recent membru al familiei, în acest “club” este nora ministrului, angajată în 2020, consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Anterior, aceasta lucra la propria firmă de “cursuri de dans” și “dansatori evenimente”. Așadar, toți oamenii pot vedea cum vremurile și lucurile se „schimbă” în jurul lor inexorabil. Tentația de a judeca cu maximă severitate astfel de lucruri, este una foarte mare, dar îți dai seama că ceea ce se întâmplă, reprezintă de fapt un flagel în societate în fața căruia te descurci cumva, şi poate că te-ai descurca mult mai bine, dacă asupra ta nu ar plana ameninţări de tot soiul: în special cele politice. Dacă mergem la manualul de istorie, o să vedem că de-a lungul timpului, comunităţile umane au fost prăduite, împrăştiate și nimicite chiar de cei care voiau să le schimbe traiul și modul de viaţă. În zilele noastre, nepotismul este cel care nu lasă societatea să se dezvolte în pace. Acest fenomen ciclic a generat atât ineficienţă administrativă, cât şi supraîncărcarea aparatului statal. Ca efecte ale practicării nepotismului în instituțiile publice, putem observa lipsa de competență a celor angajați, dar mai ales repercusiunile asupra bunei funcţionări a serviciului public, conducând la scăderea eficienţei acestuia.

Există şi funcţionari oneşti, intraţi în sistem pe propriile puteri, desfăşurându-şi activitatea cu profesionalism şi integritate, dar aceştia reprezintă, din păcate, excepţia. Nu mai este nevoie să faci cursuri dedicate, pentru a vedea că sistemul public românesc este unul centralizat, învechit cu metehne din trecut, care generează ineficienţă, inechitate şi corupţie. Deşi toată presa scrie de zeci de ani, despre racilele politicii și administrației româneşti, rezultatul mâniei civice e în continuare zero. Corupţia sub formă de nepotism, şpagă, mită sau conflict de interese, apare în toate structurile administraţiei, la nivel local, regional şi national, singura regulă fiind: fără competențe în domeniu, fără experiență dar cu studii cât să acopere cerințele fișei postului. În mod normal, într-o astfel de situație ar fi nevoie de o explicaţie simplă, un E=mc2, măcar să ne liniştim. Însă nu se întâmplă așa. Rezolvarea tuturor problemelor e la o azvârlitură de băţ, când la APIA ai un consilier cu firmă de dansuri. Până la urmă, job-ul picioarelor este mersul, dar hobby-ul lor este dansul. Doar că nimeni nu ne spune oficial, că am cam dat-o în bară ca o stripteoză.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

Articole recente

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult