Degeaba e țara asta, Grădina Maicii Domnului, dacă de la o vreme îi sar gardul atâția inși vinovați de prea multă iubire de sine. Ce voia Liviu Dragnea în 2017 au făcut senatorii PSD, PNL și UDMR acum. De-abia de aici încolo începe adevărata discuție.
Una care, conform unei vorbe celebre, „e prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna universitarilor“. Un proiect de modificare a Codului Penal adoptat de Senat instituie un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul este mai mic de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, atunci nu mai vorbim de infracțiune. Dacă privim puțin în urmă, o să vedem că adoptarea OUG 13 de către Guvernul condus de Sorin Grindeanu, în 31 ianuarie 2017, după ora 21.00, a provocat cele mai ample proteste de stradă înregistrate în Romania după Revoluție. De atunci au trecut 6 ani, timp în care au pregătit temeinic toate catapultele, berbecii de spart porți, turnurile mobile, dar și căngile cu care se împing scările de asalt, după care au acționat conform planului. Și ar mai fi ceva.
De data aceasta am scăpat de teoria regresului potrivit căreia, România este exfoliată de lăcomia multinaționalelor. Reacțiile cetățenilor la această poveste reșapată, nu prea există în afară de câteva comentarii scurte pe internet. Și poate că tocmai de aceea se întâmplă astfel de aberații legislative, pentru că din punct de vedere psihologic inițiatorii unor astfel de modificări, mizează pe lipsa de reacție a populației. Nu mai contează că fondul sonor e plin de asperități și de acțiuni care pe alocuri, seamănă cu un uragan aflat într-o parcare de rulote. Tot ce contează este ca unii privilegiați să simtă din plin pulsul vieții adevărate. Proiectul de modificare a Codului Penal a fost votat pe fondul scandalurilor cu pensiile speciale, ceea ce spune multe despre efortul pe care autoritățile îl fac, pentru a ne propulsa pe cele mai înalte culmi ale civilizației. Până la urmă, poate că nu ar fi o mare problemă acest prag, dacă am avea un sistem de justitie funcțional. A semnat pe 49,999 de euro și l-ai prins.. Nu e caz penal, nu e infracțiune, dar este contravenție.
Deci, îl dai afară și recuperezi în civil toată paguba plus dobânzi, eventual îl pui să dea înapoi și salariile necuvenite. Apoi are cazier administrativ, deci nu mai poate să se angajeze pe o funcție publică. S-a facut dreptate. În practică însă, astazi nici în cazurile penale nu se recuperează paguba, dar putem să facem un exercițiu de imaginație. Cum ar fi să fentezi statul la taxe, dacă paguba este mai mică de 50 mii de euro? Ca să nu mai spunem că există aici și o discriminare. De ce doar anumite persoane nu răspund penal pentru un prejudiciu de până la 250.000 RON? Poate vor și alții dreptul ăsta. Urmând “firescul” acestei situații, probabil că etapa următoare, va consta în adoptarea unor legi care vor pedepsi victimele care crâcnesc sau fac scandal când își văd agresorii liberi. Trecând peste tot acest ridicol, ceea ce se întâmplă la ora aceasta cu România, îți cam anulează emoția că trăim într-o țară care a împlinit nu demult, peste o sută de ani de când câteva provincii istorice în care locuiesc majoritar oameni vorbitori ai aceleiași limbi, s-au alăturat în aceeași unitate statală.
Problema este că în ciuda trecerii timpului, românii se situează în continuare în zona gri a democrației, prin astfel de legi și proiecte, demne de o țară sud-americană. Cu diferența că la noi, încă nu ești condus la aeroport cu escorte militare înarmate cu mitraliere de calibru mediu spre mare. La noi ești condus la Otopeni de membrii familiei, cărora le promiți bani din străinătate. Asta pentru că foarte mulți dintre noi, nu mai cred în magnitudinea justiției și în forța ei eliberatoare. În rest, rămânem în cotidian cu plictisitoarea rutină democratică dar și cu domnii dovediți că au răstălmăcit drepturi, cuvinte, idei și regulamente, domni care rămân cu averile intacte, pentru că societatea a uitat tot.