Curtea de Conturi a pus ochii pe Litoral după ce vânzătorii ambulanți au împânzit stațiunile de la Marea Neagră. Aceștia atrag atenția că vânzătorii neautorizați aduc o pagubă de până la 23 de milioane de lei la bugetul local și pun în pericol și sănătatea clienților lor.
Zeci de vânzători ambulanți colindă stațiunile de la malul mării ademenind clienții cu produse care de care mai diverse: de la nămol și coliere de scoici, până la covrigi, porumb și fructe de pădure. Poliția locală a făcut peste 2.000 de controale anul trecut.
Amenda pare să nu îi sperie însă pe vânzători. La scurt timp după ce primesc sancțiuni financiare, aceștia revin de multe ori chiar în locul unde au fost amendați.
Problema comerțului neautorizat nu este deloc nouă. Din contră, an de an, e semnalată prezența lui printre șezlonguri sau pe faleza stațiunilor. Curtea de Conturi a luat la bani mărunți firmele mari și mici care fac comerț în stațiuni, iar concluziile sunt îngrijorătoare.
Mai puțin de jumătate din firmele care desfășoară comerț estival au cerut autorizație de funcționare de la primării. Asta înseamnă că doar o mică parte dintre cei care fac bani din vânzări plătesc taxe către bugetul local sau încheie contracte pentru servicii de salubrizare. Așa se face că primăriile de pe litoral au fost păgubite cu sume cuprinse intre 13 milioane de lei si 23 de milioane de lei.
Pe de altă parte, funcționarii din primării spun că metoda de calcul folosită de Curtea de Conturi e învechită și rezultatele au marjă foarte largă de eroare. O lege nouă ar trebui să corecteze lucrul ăsta.