Pâinea, tot mai scumpă

Vești proaste pentru constănțeni. Pâine s-a scumpit din nou. O franzelă costă astăzi cu până la 30 la sută mai mult decât la finalul anului trecut și se vinde chiar și cu 3 lei în unele brutării de cartier.

Fabricile justifică prețurile de scumpirile în lanț la utilități, carburanți și materie primă. Iar previziunile nu sunt deloc bune. Pâinea ar putea costa și mai mult în lunile care urmează.

Cel puțin 200 de mii de pâini ies zilnic pe poarta acestei fabrici din Constanța. Pentru producerea lor, brutarii folosesc 25 de mii de kilograme de făină.

Chiar dacă România este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu din Europa, prețul pâinii crește pe zi ce trece. După două valuri de scumpiri, la finalul și la începutul acestui an, pâinea s-a scumpit din nou luna acesta. Producătorii spun că decizia este justificată de creșterea tarifelor la utilități și la combustibil. Așa se face că astăzi, cea mai simplă franzelă a ajuns să coste între 2 și 3 lei la brutăriile de cartier. Nu este exclus ca prețul să urce și mai mult.

O cauză directă a scumpirilor o reprezintă și conflictul din Ucraina, care a generat o scădere a disponibilității de grâu pe piața internațională. Invazia Rusiei a împiedicat comerțul din porturile de la Marea Neagră Mării Negre și a dus la o creștere cu 40% a prețurilor de referință la grâu, la bursa din Chicago. Este cel mai mare urcare a prețului din ultimii 14 ani, potrivit specialiștilor.

În ciuda prețurilor, România a decis să exporte în continuare grâu, țara noastră devenind cel mai mare exportator de cereale. Numai în ultimele două săptămâni, România a exportat aroape 180.000 de tone de grâu, de trei ori mai mult decât în anii precedenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Hoți de combustibil, reținuți

25 de hoți care furau benzină din cisternele de aprovizionare ale stațiilor PECO au fost p…