Palatul Arhiepiscopal, în flăcări

A fost iadul pe pământ sâmbătă noapte la Constanța. Acoperișul Palatului Arhiepiscopal a fost cuprins de un incendiu uriaș, care a înghițit și cele două turnuri ale clădirii monument.

La numai câțiva pași distanță, în Catedrala Arhiepiscopală, zeci de credincioși participau la o slujbă oficiată de IPS Teodosie. Pentru a stinge focul, peste 100 de pompieri s-au luptat cu flăcările timp de patru ore.

Alarma s-a dat cu câteva minute înainte de ora 22. În Catedrala Arhiepiscopală, IPS Teodosie oficia slujba închinată Acatistelor Învierii Domnului. Ceremonia era transmisă în direct pe pagina instituției. La un moment dat, transmisiunea s-a întrerupt brusc, iar Catedrala a rămas în beznă. A fost și semnul că afară se declanșase iadul. La numai câțiva pași de Catedrală, flăcări uriașe luminau cerul, iar fumul gros acoperea întreaga zonă.

Mai multe autospeciale de intervenție de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea au fost trimise la locul incendiului. 6 autoscări care pot acționa la înălțime au fost ridicate, iar 100 de pompieri au început o luptă contra cronometru cu flăcările care amenințau să înghită tot în calea lor. În sprijinul pompierilor constănțeni au fost trimiși și salvatori din Tulcea și Ialomița. A fost o misiune extrem de dificilă, spun pompierii. Vântul și materialele din care a fost construit acoperișul mansardei au întețit focul, care a fost ținut cu greu sub control. Sub dogoarea limbilor de foc, cele două turnuri ale Palatului Arhiepiscopal s-au prăbușit unul câte unul ca niște castele de nisip. Mai mulți călugări care locuiau în mansarda clădirii au reușit să fugă, înainte ca flăcările să cuprindă acoperișul.

Reprezentanții Arhiepiscopiei spun că Palatul nu avea sistem de detectare a fumului, ci doar un sistem de stingere, care însă nu a făcut față focului. Cât despre cauza incendiului, aceștia exclud o mână criminală și bănuiesc că de vină ar fi un scurtcircuit sau o lumânare lăsată aprinsă.

Palatul Arhiepiscopal a fost construit în 1932 și este declarat clădire monument istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…