O lumânare aprinsă, cauza incendiului de la Arhiepiscopie

O lumânare uitată aprinsă de un angajat al Arhiepiscopiei Tomisului pare să fi fost cauza incendiului care a distrus sâmbătă noapte acoperișul Palatului Arhiepiscopal.

Este concluzia pompierilor constănțeni. Ieri, salvatorii s-au întors la locul dezastrului ca să ridice probe și să evalueze pagubele. A fost deschis si un doar penal pentru distrugere din culpă. Între timp Arhiepiscopul Tomisului și-a revenit din șocul momentului și a participat ieri la o slujbă de sfințire a unei biserici din oraș.

Imaginile dezastrului sunt impresionante. Mansarda Palatului Arhiepiscopal a fost făcută scrum, flăcările mistuind tot ce au găsit în cale. Cei care locuiau în camerele amenajate acolo s-au salvat doar cu ce au avut pe ei. Arhiepiscopul Tomisului spune că aceștia vor fi ajutați în continuare de biserică.

Teodosie susține că a observat fum înainte să intre la slujbă dar și-a continuat îndatoririle bisericești. Abia după câteva minute, când catedrala a rămas în beznă a aflat că la numai 300 de metri distanță se dezlănțuise iadul. Chiar și așa și-a îndemnat credincioșii să nu părăsească biserica.

Cercetările în cazul incendiului au fost preluate de ofițerii de la Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Constanța. Aceștia au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, dar ancheta este abia la început.

Clădirea Palatului Arhiepiscopal datează din anul 1932. Drept urmare nu necesita autorizație de securitate la incendiu. Și se pare că nici mansarda, chiar dacă acesta a fost construită în 2001. Legislația nu prevede nimic concret despre obligația unor astfel de autorizații în cazul spațiilor destinate călugărilor.

Incendiul a mistuit piese de mobilier aparate electrocasnice, dar și haine preoțești. Deși nu a fost încă stabilită valoarea pagubelor reprezentanții Arhiepiscopiei spun că acestea sunt însemnate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Sala Sporturilor din Constanța are un parchet unic în România, identic cu cel folosit în NBA

CSM Constanța a prezentat detalii legate de suprafața de joc recent achiziționată pentru S…