Pasarela Regală, pierdută în nisip

Pasarela Regală din Mamaia a dispărut complet din apă. Monumentul istoric a fost acoperit de nisip de constructorii olandezi, care lucrează la lărgirea plajelor de pe litoral. Repunerea în valoare a Pasarelei depinde de Ministerul Culturii și cel al Economiei, care nu au decis încă cine trebuie să o reabiliteze.

4,5 milioane de metri cubi de nisip din mare și 63 de milioane. Așa arată în cifre lucrările de stopare a eroziunii costiere, care au început în toamna anului trecut și sunt executate de firma olandeză Royal Boskalis Westminster. La finalul lor, plaja din Mamaia va fi mai lată cu 100 de metri. Noua plajă acoperă și Pasarela Regală din Mamaia.

Construcția se află la mijlocul unor neînțelegeri dintre Ministerul Economiei, care o deține, și cel al Culturii, care ar vrea să o administreze. Cum cele două ministere nu s-au înțeles încă, monumentul degradat de timp, dar și de picamere, se pierde astăzi în nisip.

Tinerii își pun speranța că Pasarela nu va fi uitată, iar autoritățile o vor restaura în curând. Cei mai în vârstă cred însă că nu vor mai prinde ziua în care să se plimbe din nou pe ea.

Lucrarea de 130 metri lungime a fost inaugurată în 1935 în prezenţa Regelui Carol al II-lea. Decizia pentru construirea ei a fost luată după ce Guvernul de atunci a decis să transforme Mamaia într-o staţiune de importanţă naţională. Anii au trecut și, imediat după Revoluție, Pasarela a fost uitată. Rămasă în bătaia valurilor și fără investiții, a devenit un pericol, iar accesul pe suprafața ei a fost interzis. Doar presiunea societății civile, care speră că Pasarela Regală își va căpăta strălucirea de altădată, a făcut ca monumentul istoric să nu fie demolat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Intrare liberă la muzee de 1 iunie

Intrare liberă la muzee de 1 iunie. Toate obiectivele Muzeului de Istorie Națională și Arh…