marți, 16 iulie, 2024
Home Utilitare Pași esențiali pentru stabilirea domiciliului în România

Pași esențiali pentru stabilirea domiciliului în România

de Redacția Dotto
DGEP

În atenția cetățenilor români care aleg să se întoarcă din străinătate și să își restabilească domiciliul în România. Procesul implică parcurgerea unor pași pentru reintegrarea în sistemul de evidență a populației. Cetățenii români trebuie să se prezinte personal la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor din localitatea unde doresc să își stabilească noul domiciliu cu o serie de documente. Printre acestea:

  • Cererea tip pentru eliberarea actului de identitate în urma schimbării domiciliului;
  • Acte de stare civilă, cum ar fi certificatul de naștere și, după caz, certificatul de căsătorie sau documentele de divorț;
  • Certificatele de naștere ale copiilor minori care se mută împreună cu solicitantul;
  • Dovezi ale noii adrese de domiciliu în România, precum și pașaportul românesc, fie el valabil sau expirat.

Toate documentele trebuie prezentate în original, copiile legalizate nefiind acceptate. Mai mult, certificatele de stare civilă trebuie să fie emise de autoritățile competente române sau de reprezentanțele diplomatice ale României în străinătate.

Un aspect semnificativ este acela că, la momentul eliberării noului act de identitate, pașaportul ce atestă domiciliul în străinătate, este anulat, marcând astfel finalul oficial al perioadei petrecute de cetățean în afara granițelor țării.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult