Păstrăvul curcubeu, specie de apă dulce, poate trăi cu succes și în… Marea Neagră. Este dovada unui experiment realizat de Institutul de Cercetare Marină din Constanța, care a reușit să crească în apa sărată a mării mai mulți păstrăvi ce au ajuns să cântărească chiar și două kilograme.

Experimentul de creștere a păstrăvului curcubeu în Marea Neagră a fost început de Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa din Constanţa la cererea unui agent economic din județul Prahova.

Cercetătorii au asigurat păstrăvilor condiții similare celor din Marea Neagră, o salinitate de 14-16 % şi o temperatură cât mai apropiată de cea din apele dulci. Iar după șase luni de studii, au obținut un păstrăv curcubeu mai gustos şi mai aspectuos decât frații lui din apele dulci, cu șase bune să fie comercializat la prețuri mai mari decât ale păstrăvilor obișnuiți.

Ambele loturi de s-au adaptat rapid la condiţiile din Marea Neagră și au atins greutatea medie de două kilograme.

Și mai interesant este că păstrăvii nu doar că s-au adaptat rapid la condițiile din apa sărată, dar au depus și icre, contrazicând toate teoriile care arată că se înmulțesc doar în apă dulce.

În ciuda succesului pe care l-a avut experimentul, acesta nu poate fi aplicat, pentru că legislația nu permite creşterea păstrăvului în Marea Neagră. Singura soluție ar fi înființarea unor ferme pe uscat, care ar presupune însă costuri nejustificat de mari.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…