Afacerea românească cu personal din Sri Lanka și Vietnam se ține. Așa pare că gândesc din ce în ce mai mulți antreprenori de pe litoral, care angajează pentru sezon muncitori din Asia.

Afacerea românească cu personal din Sri Lanka și Vietnam se ține. Așa pare că gândesc din ce în ce mai mulți antreprenori de pe litoral, care angajează pentru sezon muncitori din Asia. Lucrătorii români preferă să lucreze în Vestul Europei, spun patronii de hoteluri și restaurante, care propun guvernanților și soluții pentru păstrarea acestora în țară.

Madura are 26 de ani și a venit tocmai din Sri Lanka să muncească pe litoralul românesc. În sarcina lui este îngrijirea spațiului verde din fața hotelului la care lucrează. A seamnat deja un contract pe doi ai, iar pe lângă salariu primește și cazare și masă.

Înainte de debutul fiecărui sezon estival, pe rețelele de socializare și în ziare abundă anunțurile cu locuri de muncă. Puțini români răspund însă acestor anunuri. Majoritatea sunt plecați să aibă grijă de turiști la mii de kilometri distanță, în Vestul Europei sau chiar pe alte continente. În lipsă de angajați români, antreprenorii de pe litoral se orientează spre forță de muncă din afara țării. Iar majoritatea se uită la țările asiatice, precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.

Proprietarul acestui hotel din Mamaia propunere și o soluție la criza de personal autohton: o grilă de salarizare dedicată lucrătorilor sezonieri cu venituri între 800 și 1000 de euro pe lună pentru fiecare angajat. A trimis sugestia sa și Guvernului.

Salariul unui angajat din Asia care muncește pe litoral ca grădinar sau electrician pornește de la 2.500 de lei pe lună. La fel câștigă și o cameristă. Salariile pot ajunge însă și la 6.000 de lei pentru lucrătorii calificați, care lucrează în bucătăriile hotelurilor și restaurantelor.

Check Also

Martorul cheie în dosarul în care ÎPS Teodosie este inculpat pentru cumpărare de influență: „Am vrut să arăt sistemul corupt din biserică. Am mai făcut filmări, care nu au fost difuzate de Recorder”

Preotul Petrică Leaşcu, martorul cheie în dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosi…