Pe urmele gastronomiei, în Delta Dunării

Paradis natural și gastronomic deopotrivă, Delta Dunării a început să atragă tot mai mulți turiști dornici de relaxare și răsfăț. Vă invităm în cele ce urmează să descoperim secretele bucatelor tradiționale lipovenești care îi atrag pe turiști ca un magnet. De la icre de știucă, până la dulceața de trandafiri, gospodinele ne-au dezvăluit … aproape toate secretele rețetelor cu care își aștraptă oaspeții.


Masa se deschide, în Deltă, simplu: cu salata de icre preparată în casă, după o veche rețetă tradițională: cu lamâie, miez de franzelă și untdelemn, ornată cu jumătăți de măslină neagră.

Urmează borșul. Zeamă cu dichis în care găsim tot ce are mai bun Delta: somotei, șalău, știucă, roșioară, puse toate la fiert într-o oală mare alături de un buchet de legume tăiate mărunt.

Zeama este acrită spre final, fie cu oțet, fie cu roşii. Iar după încă un clocot e numai bună de servit mesenilor, cu pătrunjel din abundență.

Iar după borș, turiștii sunt invitați să facă cunoștință cu regele neîncoronat al preparatelor din pește: carasul de Dunăre, cu carnea dulce.

Plachia de pește sau storceagul sunt alte câteva preparate tradiționale din care turiștii se pot infrupta odată ajunși la Jurilovca, Lunca sau în zonele mai îndepărtate ale Deltei. Dar, să nu uităm de desert. Dulceața de trandafiri, pregătită cu inspirație divină de gospodinele lipovence este de departe cea mai apreciată.

Iar dacă v-am convins, localnicii vă așteaptă cu brațele deschise fie în case lipovenești tradiționale, fie în resorturi în care frumusețea naturii este completată de lux.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…