Vacanță la mare și în… extrasezon. Muzeul de Istorie și Arheologie organizează tururi ghidate gratuite la Reședințele Regale de la Marea Neagră și îi invită pe toți pasionații de istorie la tururi ghidate. În acest weekend cei care s-au înscris la tur au putut vizita Cuibul Reginei, edificiul ridicat in urmă cu peste 140 de ani, care a fost transformat în Muzeu al Portului.
Pavilionul Regal sau ”Cuibul Reginei” a fost ridicat în anul 1910 în Portul Constanța de către Anghel Saligny, directorul lucrărilor Portului Constanța, și a fost dăruit Reginei Elisabeta, care iubea marea.
Regina Elisabeta se simţea foarte departe în acest palat, deşi clădirea avea deschidere către mare, însă îşi dorea să fie mai aproape de valuri, de mirosul mării, de toate lucrurile care îi plăceau şi îi creau inspiraţia poetică. Atunci, Regele Carol a hotărât să-i facă o surpriză, împreună cu Anghel Saligny, care era directorul lucrărilor Portului. Ei au decis ca, atunci când se termină lucrările digului, în 1910, să-i construiască o casă mică sub formă de vapor.
Clădirea inițială era foarte modestă, arăta mai degrabă ca o cabană ridicată pe un picior de piatră. Note ale vremii spun că regina saluta adesea navele care intrau şi ieşeau din Port și le ura marinarilor vânt bun sau bun venit.
Regina spunea că ”dacă ar exista o noțiune a eternității, aceasta ar fi marea” și a vizitat locul ori de câte ori a avut ocazia, cea mai lungă ședere aici fiind de trei săptămâni.
După Primul Război Mondial, Pavilionul a fost distrus. A fost refăcut însă după planurile inițiale și ani la rând familia regală s-a bucurat de el. În 1996, Cuibul Reginei a fost transformat în muzeu al Portului.
Puțini știu însă de existența lui, astfel că ideea organizării de tururi ghidate a fost primită cu entuziasm de constanțenii dornici să evadeze din cotidian și să cunoască mai bine istoria locului.
Pavilionul Regal nu a aparținut nici domeniilor, nici proprietăților Coroanei. A fost o clădire aflată în administrația Portului Constanța și a statului român. În Portul Constanța mai există și Farul Carol, dar și silozurile ridicate de Anghel Saligny, alte două puncte importante de atracție turistică.