Pelicani răniți de un barcagiu teribilist

Imagini greu de privit, surprinse în Delta Dunării. În mai multe fotografii postate pe o rețea de socializare se vede cum conducătorul unei ambarcațiuni cu turiști intră în plin și lovește puternic într-un stol de pelicani, care se aflau pe unul dintre lacurile Deltei. Proprietarul firmei care deține barca spune că șoferul vinovat a fost concediat și le cere scuze tuturor iubitorilor Deltei pentru acest incident neplăcut.

În imaginile care s-au viralizat rapid pe Facebook se vede clar cum o barcă cu motor, care avea la bord mai mulți turiști intră cu viteză într-un stol de pelicani într-o arie vulnerabilă a Deltei. Fotografiile au stârnit rapid indignarea iubitorilor Deltei Dunării, care califică gestul drept o rușine și cer autorităților să ia măsuri și ridicarea licenței de transport pentru cel în cauză.

Iar incidentul a deschis și o discuție mai veche despre ambarcațiunile de mare viteză, care circulă pe canalele și lacurile Deltei. “Motoarele mai mai de 20 de cai putere ar trebui interzise pe lacuri”, spune unul dintre cei care a comentat pozele apărute online, în timp ce altul cere radere și mai mulți oameni ai legii care să țină fenomenul sub control.
Proprietarul firmei care deține ambarcațiunea se scuză public și spune că șoferul ambarcațiunii a fost concediat.

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării atrage atenția că excursiile de o zi în Deltă cu ambarcațiuni rapide afectează atât fauna, cât și mediul și le-a calificat drept toxice pentru natură. Și asta pentru că din dorința de a le arăta turiștilor cât mai mult din frumusețile Deltei, barcagiii nu mai țin cont de nicio regulă.

Delta Dunării este paradisul pelicanilor de mai bine de 100 de ani. La ultimul recensământ efectuat în 2018, biologii au identificat 657 de exemplare, ceea ce situează Delta românească pe locul secund între coloniile de pelicani din Europa, după Prespa din Grecia.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Ziua Aromânilor, sărbătorită în Piața Ovidiu

23 mai este, de câțiva ani încoace, ziua în care este sărbătorită în România, dar și în al…