Eliminarea pensiilor de serviciu nu este posibilă

În România diferitele feluri de complicitate cu sistemul, ridică temperatura discuțiilor despre moralitate. Să nu cumva să aduci vorba despre gradele culpei colective, despre stăpânii care te umilesc, sau despre îngrozitoarea rușine ascunsă în adâncurile multora dintre noi, că e de rău.

Rușine ce iese la suprafață acum sub forma unui soi de semeție. Aromele ceaunului în jurul căruia se strâng privilegiații societății, au fost potențate zilele trecute de președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a ținut să îi anunțe, pe beneficiarii de pensii speciale că veniturile lor nu vor fi diminuate „peste noapte” printr-o ordonanță de urgență. Asta după ce Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat că pensiile speciale trebuie reglementate, astfel încât pensia să nu fie mai mare decât salariul, iar pensionările la 40 de ani sa fie eliminate, cu unele excepții. În acest episod ne aflăm de ani de zile. Dacă nu aduci fragmențele de mâncare din care se hrănește roșeața în obraji a partidului, ești obsolete. Este ca și cum cineva ți-a scris pe spate, cu creta, fără ca tu să ai habar: „Fraier!“. Din nou ne luptăm cu inversarea priorităților. Reformarea sistemului public de pensii ar trebui să vină cu soluții pentru cei cu pensii de 1000 de lei, cei care au lucrat în agricultură și persoanele cu dizabilități care primesc indemnizații la limita supraviețuirii. Cam așa ar trebui să arate zidul de granit construit de stat, când vine vorba de pensiile din România.

Aceste pensii ale celor care trăiesc la limita supraviețuirii, ar trebui să ocupe spațiul public zi de zi, așa cum se întâmplă acum cu subiectul pensiilor speciale. Dar prioritățile sunt altele. Acești români sunt invitați să cânte la altă masă. Polarizarea din societatea românească în ceea ce privește veniturile, a devenit de la an la an tot mai pronunțată. Săracii au devenit tot mai săraci, iar bogații tot mai bogați. Prăpastia dintre săraci și bogați este cauzată și de discrepanța dintre veniturile pensionarilor, unii dintre ei trăind la limita sărăciei, în timp ce mai multe categorii sunt privilegiate de un sistem corupt care permite pensionarilor de lux, să acumuleze averi după ieșirea din activitate. Să nu uităm un aspect foarte important. Eliminarea pensiilor speciale, a fost mereu o marotă de care partidele politice s-au folosit în campaniile electorale. Sistemul public de pensii ar fi intrat demult în colaps, dacă nu ar fi fost cofinanțat de la bugetul de stat și din împrumuturi externe de miliarde de euro.

Jocul de glezne al partidelor aflate la putere prin care legislativul a încercat să ia ochii românilor prin legi care să elimine sau să impoziteze pensiile speciale ale magistraților, a fost de fiecare dată un demers cu final anunțat, având în vedere certitudinea politicienilor, că judecătorii Curții Constituționale, vor respinge cu ochii închiși eliminarea propriilor privilegii. Scenariul perfect este acela în care, specialii pot lucra liniștiți la desăvârșirea unui camuflaj performant, în timp ce populația, se face că nu vede sfidările producătoare de perplexitate pentru orice ființă umană dotată cu bun-simț, ale unora pe care i-am ales să administreze, nu să împărățească. Iar lucrul acesta, se pare că funcționează perfect, pentru că dreptatea și moralitatea nu merg întodeauna împreună, așa cum nici lupta împotriva corupției nu mai e așa frumoasă cum credeam, pentru că-l afectează și pe un văr care e deputat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Google Snow View

Se vede de pe muntele Olimp, că am ratat șansa ca unele companii publice, să-și ceară scuz…