Mocnește un nou scandal la malul mării: sute de pescari trebuie să returneze statului banii primiţi ca ajutoare în perioada pandemiei de COVID.
Autorităţile au verificat documentele după ce au făcut plăţile, iar acum spun că unii dintre beneficiari nu ar fi fost eligibili. Fiscul a început să le golească conturile și-a pus poprire pe vapoare. Nici pescuitul nu mai merge din cauza războiului: navele ies mai puțin în larg de teama minelor iar producția de peste a scăzut dramatic.
Fiindcă au înregistrat scăderi ale veniturilor în timpul restricțiilor din pandemie, pescarii de pe Litoral au avut oportunitatea să ceară un sprijin pentru compensarea acestor pierderi. Cu dosare stufoase verificate de specialiști, au reușit să obțină chiar și câteva sute de mii de lei.
„Restaurantele au fost închise, fabricile n-au lucrat iar noi am oprit activitatea datorită lor” își amintește pescarul Gabriel Sidorenco.
Ajutorul nu a fost ușor de accesat. Dosarul depus a avut aproximativ 800 de pagini. Totuși, mulți fermieri piscicoli au reușit să obțină sume cuprinse între câteva zeci și câteva sute de mii de lei. În total 1.800.000 de euro. Însă după un an societățile comerciale de pescuit au fost somate de Ministerul Agriculturii să înapoieze banii primiți în perioada pandemiei de COVID. În ghidul pus la dispoziție la acea vreme, scria că ar fi trebuit să înceteze temporar activitatea de pescuit însa nu scria cât timp sau dacă zilele de întrerupere vor fi consecutive. Ghidurile elaborate atunci nu au fost clare, iar statul cere astăzi banii înapoi.
„În urmă unui control al Curții de Conturi s-a constat că sintagma oprire temporară a pescuitului, ptr care au fost acordați banii; de fapt nu s-a putut edifica cuvântul acesta de temporar. Ce-nseamnă temporar ? Înseamnă temporar pe-o perioada, nu a fost prins nici în ghiduri” spune un alt pescar, Claudiu Robe.
Toți pescarii de la Marea Neagră, care au accesat această formă de sprijin, trebuie acum să returneze banii. Unii i-au cheltuit, alții i-au investit în nave noi.
„Trebuia să restituim toată suma, integral, trebuie s-o dăm înapoi. Dvs cât aveți de dat ? Undeva aproximativ 6o.ooo de euro” spune Levent Omer.
„Din 18 firme deja 7 firme sunt executate de ANAF ! O să pierdem vapoarele ! Din 24 de vapoare, 20 de vapoare sunt în acest sistem de executare de ANAF !” se plângeLaurențiu Mirea, președintele Organizațiilor de Pescari Marea Neagră.
Cu pescadoarele trase pe drepata, cantitatea de pește capturată din Marea Neagră a scăzut dramatic. La asta se adaugă și zona de război: din cauza minelor și a exercițiilor militare, multe nave refuză să mai iasă-n larg. Marea abundă de rapane, scrumbie, stavrid și chefal, în această perioadă, dar în Portul Tomis și la Midia, pescadoarele stau la cheu. Comandații spun că nu se mai încumetă să iasă pe mare la fel ca înainte.