De Florii, tradiția a adus din nou peștele pe mesele românilor, iar pe litoral, restaurantele au fost pline ochi. Ieri, la orele prânzului, cu greu se mai găsea un loc, mai ales că restaurantele de la malul mării au venit cu o ofertă mai generoasă ca niciodată.
De la crap și caras, la păstrăv, calcan, sturion sau fileuri fără oase, bucătarii au pregătit de toate pentru toți. Iar grătarele și plitele au sfârâit neîntrerupt. Cei mai pretențioși au ales din meniu midii în sos de vin, rapane și storceag din patru specii de pește. Porțiile de pește au venit alături de mămăligă și garnituri de legume. N-a lipsit desigur, nici borșul de pește. După multe săptămâni de post, clienții au poftit și la salată de icre, saramură sau platouri cu fructe de mare. Printre preferințele inedite s-au numărat aripioarele de vulpe de mare, supa cu scoici și vestita plăcintă dobrogeană. În ultimii ani, peștele a devenit tot mai popular în România. Un studiu arată că peste 16 la sută dintre români și-au dublat consumul, iar tendința este în creștere.
„Este cea mai aglomerata zi din acest an, cred ca este ca o încălzire pentru noul sezon care vine. La cerere mare este borșul astăzi încă e sezonul calcanului, câteva zile avem calcan proaspăt, scrumbia a apărut din belșug, lufarul dar in egala măsura toate produsele autohtone se vând la fel”
Sorin Rusu – bucătar-șef