E penurie mondială de libertate de mișcare. Ceea ce se întâmplă la nivel global a furișat în conștiința guvernelor și liderilor politici, impresia unor nații anemiate mental de pandemie, gata să fugă mereu din fața regulilor impuse pentru a se refugia în facil.
Judecând după mesajele cu repetiție ale autorităților de respectare a măsurilor de siguranță sanitară, și a dezvăluirilor unor foști miniștri care au făcut publice tot felul de liste, ajungi să te întrebi dacă nu cumva în spitalele din România, se moare mai mult decât se vindecă. Practic totul este un spectacol din distribuția căruia facem și noi parte, pentru că ne așezăm comozi pe canapele și ne uităm uimiți la ce ni se întâmplă, în timp ce așteptăm să se petreacă o minune, care să ne scoată din traiul zilnic pandemic . Și iată că deodată, grijile sanitare și raportările zilnice sunt expediate în plan secund. Odată cu apropierea verii, crește şi dorința de a călători, sau de a organiza o vacanță.
Multe țări sunt deja deschise turismului internațional și altele sunt pe cale să o facă, cum ar fi Grecia. Pe 14 mai, Grecia își va deschide granițele și frumoasele insule turiștilor care trebuie să respecte anumite reguli, cum ar fi certificatul de vaccinare, imunitatea față de Covid, sau un test negativ efectuat cu câteva ore înainte de sosire. Exemplul elen a motivat și alte țări, în special pe cele care trăiesc din turism, să accelereze planificarea vaccinării și să prezinte linii directoare pentru a-i întâmpina pe călători în siguranță.
Vestea bună este că numărul infectărilor cu noul coronavirus, a scăzut semnificativ în ultimele zile și la Constanţa, iar, odată cu el, rata incidenţei a pornit pe un trend descrescător, ce va culmina, în curând, cu ridicarea restricţiilor de week-end. În vreme ce autoritățile îndeamnă la respectarea măsurilor de siguranță, habar nu avem cum vor funcționa societățile noastre, odată ce noile forme de înțelegere a libertății vor face parte din modul nostru firesc de a fi. Pe litoralul românesc va urma o vară cu amenzi și insolații, ambulanțe venite la lipotimii și controale justificate la agenții economici și așa slăbiți de pandemie.
Dealtfel cei din HORECA probabil că nu mai au cuvinte să le explice autorităților, că turismul este un fel de Facebook, dar cu oameni….fizici, care plimbă trolere prin recepții de hotel. Turismul s-a transformat ca la un semn, într-un fel de spațiu aerian ostil zborului lin, pentru că este plin de turbulențe, iar antreprenorii nu se mai gândesc la Boeing-uri și bagaje de cală, de frică să nu se declanșeze o misiune de căutare a cutiilor negre. Atât de tare s-a prăbușit Cerul peste încasările din turism. Antreprenorii din turism, ar trebui să recurgă la imaginație în această perioadă.
Cum ar fi instalarea unor semne sau panouri pe care să fie inscripționat mesajul: pierdut prioritate în afaceri, o declar regulamentară! Dar vine vara, iar efectele obținute până acum nu prea sunt de neglijat. Avem o neliniște socială ce nu poate fi contestată de nimeni, plus o iritare extremă, dublată de o vulnerabilitate mare în fața dezinformării și mai ales o îndepărtare de idealurile lumii libere.
Pandemia a ajuns principalul instrument de măsurare a complicațiilor nadorite din turism – tocmai de aceea vara, a ajuns să fie un fel de făclie pe care cei din industrie o aruncă în bezna care ne stă înainte. Poate că ar trebui un efort national înzecit de susținere a turismului autohton, pentru că nu prea sunt vremuri ușoare pentru a fi la cârmă. Planul B nu mai e de ajuns, îți trebuie și un plan C dar și un plan D. Să sperăm că hotelierii se vor putea lauda cu un sezon din cale afara de bun, deși parcă cineva a vidat libertatea aia de dinainte de pandemie și a pus-o undeva într-un raft, situat la o înălțime considerabilă pentru a nu fi accesată.