Piețele de pește – investiții de milioane de lei din bani europeni, sunt ocolite de comercianții din domeniul piscicol. Piața de pește de la Năvodari dar și Bursa de la Tulcea sunt două exemple despre cum să risipești bani europeni.
Pentru investiția de la Năvodari s-au cheltuit aproape 1,5 milioane de euro iar pentru Bursa de la Tulcea, 5,6 milioane de euro.
Piața de la Năvodari are forma unui pește și a fost construită chiar pe malul canalului Midia – Năvodari. Proiectul a început în 2013 și a fost gata, în 2016, cu o întârziere de câteva luni față de termenul inițial, vara lui 2015. În piață trebuiau să existe 10 puncte interioare și 16 exterioare de vânzare a produselor din pește, un pavilion expozițional, o sală de conferințe și evenimente. Cofinanțarea suportată de cetăţenii din Năvodari a fost de 2,18%. Optimismul autorităților la inaugurare avea însă să se piardă cu timpul. Spațiile scoase la licitație nu au fost ocupate așa cum se așteptau.
Acum în hala de pește își desfășoară activitatea o societate comercială care importă pește și produse congelate din pește, din Italia.
Cele mai multe birouri au fost închiriate, în apropiere a fost deschis un restaurant pescaresc, așa cum specifica proiectul inițial, dar și o sală de evenimente.
Drumul de acces până la piața de pește este însă plin de găuri iar vegetația nu a mai fost curățată de mult timp. Nici nu este de mirare că localnicii nu prea îi trec pragul și preferă să cumpere pește de la magazinele din oraș, pentru că le sunt mai la îndemână.
O situație similară și la Tulcea. Bursa de pește, concepută ca un hub pentru toți vânzătorii din Deltă, aduce în loc de profit, datorii statului român. Țara noastra este obligată sa returneze o parte din banii primiți de la Uniunea Europeană pentru acest proiect, după ce bursa a încetat să mai funcționeze la scurt timp de la inaugurare. 28 de milioane de lei a fost valoarea proiectului iar jumătate din bani au venit de la UE. Ministerul Agriculturii a cerut ancheta si au iesit la iveala nereguli. Sala de licitație este goală, angajații îi numeri pe degete, iar România este acum bună de plată. Cât despre cei interesați să cumpere pește en-gros, aceștia se văd nevoiți să găsească alte surse pentru a procura marfa proaspătă.