O placă memorială în cinstea deținuților politici care au fost obligați să muncească la refacerea Cazinoului din Constanța, în anii ’50, a fost dezvelită astăzi pe faleza orașului.
Evenimentul marchează un moment de recunoaștere și aduce la lumină o pagină mai puțin știută din istoria emblematicii clădiri de pe malul mării. În timpul lucrărilor de restaurare a Cazinoului au fost descoperite mai multe însemnări ascunse ale deținuților. Bilețele scrise cu creionul pe hârtie de sac, dovezi emoționante ale suferinței lor. Primul bilet, găsit în februarie 2020, conține o listă cu numele deținuților care au lucrat la Cazino și mențiunea că lucrarea a fost realizată sub conducerea arhitectului Constantin Jojea. Al doilea bilet, descoperit în martie 2023, era ascuns într-o cutie de chibrituri. Acesta conținea un mesaj emoționant scris în limba germană de către un deținut politic din Cisnădie, județul Sibiu. Acesta își exprimă în scris speranța și credința în Dumnezeu, în ciuda condițiilor grele de detenție. Cele două bilete fac parte acum din patrimoniul Muzeului de Istorie Constanța.
Aproximativ 100 de deținuți politici din coloniile de la Canal au fost trimiși să muncească la Cazino între anii 1951 și 1953. Evenimentul de astăzi a fost organizat de Muzeul de Istorie, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România.