Plaje de 800 de milioane de lei, la Costinești. Începe lărgirea plajelor din stațiune

Vești bune pentru turiștii care vor veni în vacantă la Costinești. În maxim 4 ani, stațiunea se va bucură de plaje noi-nouțe prin lărgirea celor vechi la fel că în Mamaia și la Eforie Nord.

Operațiunea de lărgire și protecție a țărmului din Costinești va aduce stațiunii 16 hectare noi de nisip. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu în valoare de peste 8oo de milioane de lei finanțat din fonduri europene.

Când vine vorba de mărimea plajelor, atunci Costinești e una din cele mai vitregite stațiuni. Fâșia de nisip este extrem de îngustă iar pe alocuri chiar a dispărut în mare.

„Când eram mai la-nceput, la primii ani de salvamar, acele cazemate care sunt în spate erau sus pe mal, la vreo 1o metri de mal. Acuma sunt la 2o de metri în apă” spune șeful salvamarilor din stațiune, Nicu Serafim.

Lucrările la Costinești vor fi executate de acceași firmă olandeză care s-a ocupat de lărgirea plajelor din zona de sud a stațiunii Mamaia și Eforie. Astfel că este de așteptat că și aici plaja să beneficieze de un nisip de calitate și o intrare lină în apă.  

 „Protecția costieră din zona Costinești este compusă din construcția a 5 diguri, piatră cu dală de beton de circulație și înisiparea pe o lățime de aproximativ 1oo de metri” ne-a explicat directorul de șantier, Marius Stamat.

Atât constructorul cât și beneficiarul, adică administrația bazinală Dobrogea Litoral au luat în calcul să refacă și faleză în zona în care stă că să se prăbușească.

 „Urgența zero este în zona prăbușită, în urmă unor lucrări de-acum 11 ani dacă mi-aduc bine aminte și odată cu înisiparea se va consolida și această zona” ne-a spus primarul Dumitru Jeanu.

Intrarea în apă va fi una lină iar curenții nu vor mai fi atât de puternici. Proiectul ce vizează zona stățiunii Costinești se ridică la aproximativ 78 de milioane de euro, și ar fi trebuit să fie pus în practică cu câțiva ani în urmă, odată cu Mamaia și cu Năvodari.

„Ar fi trebuit însă toți ofertanții care au participat la această licitație nu au întrunit condițiile din caietul de sarcini. Din cauza asta nu s-a atribuit Costinestiul” a precizat Hristu Uzun, directorul Apelor Române – Dobrogea Litoral.

După lărgirea plajei, inginerii vor trece la etapă 2-a: amenajarea de câmpii marine, cu specii de iarbă subacvatică. Iarbă de mare va fi implantată mai departe de țărm și va avea, totodată, rolul de a stabiliza zonele nou înnisipate ale litoralului constănțean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Germania: popularitatea guvernului se prăbușește

Formaţiunea social-democrată SPD s-a reunit în congres la Berlin, dar delegaţii nu au mai …