Urmele furtunii din urmă cu două săptămâni sunt încă vizibile pe plajele din Constanța. Bălți uriașe formate de valurile mari s-au adunat la baza falezei de la Plaja Modern.

S-au format datorită faptului că vântul care a suflat dinspre mare a adus nisipul aproape de faleză, formând un baraj natural în calea apelor pluviale. Ploile din ultimele zile au alimentat bălțile cu scurgerile de pe versanți, iar în scurt timp au apărut și păsările în căutarea hranei.

Răzvan Popescu Mirceni, biolog: „Atât păsările de pe plaje cât mai ales altele, poate aflate-n migrație, poate la începutul iernării, așa numitele limicole, cele care trăiesc și se hrănesc la malul bălților vin și scrutează după potențiale resurse de hrană”.

Apele Române – Dobrogea Litoral spun că pe sub plaja Modern există o conductă de deversare a apei de ploaie în mare, însă în ultima vreme se înfundă din ce în ce mai des, motiv pentru care apa băltește zile la rând.

Marieta Iorga, purtătorul de cuvânt al ABADL: „Pentru evacuarea apei se fac lucrări de dirijare a acesteia spre colector și decolmatarea conductei în dreptul digului. Această se colmatează de fiecare dată din cauza depunerilor constante de nisip în acea zona”.  

Un excavator trimis de Apele Române pe plaja Modern a săpat în jurul conductei îngropate sub nisip, pentru ca s-o decolmateze. Urmează zile la fel de ploioase. Prognoza meteorologică pentru intervalul 7 – 8 decembrie aduce o vreme ce se va menține închisă și se va răci, devenind normală termic pentru această dată. Cerul va fi noros și pe arii relativ extinse vor fi precipitații slabe mixte (ploaie pe coastă, lapoviță și ninsoare în rest). Vântul va suflă în general moderat, cu intensificări la coastă și în deltă.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…