Încep lucrările de lărgire a plajelor din sudul litoralului. Pe cordonul de plajă dintre Eforie Nord și Eforie Sud au apărut deja utilajele care vor lucra în următoarele luni, prima cupă de nisip fiind ridicată astăzi în prezența ministrului Mediului, Tanczos Barna. Lucrările, spun specialiștii, sunt importante pentru stoparea fenomenului de eroziune costieră și fac parte dintr-un proiect finanțat din fonduri europene.
Bătute an de an de valuri și vânt, unele dintre plajele de la Eforie Nord și Sud aproape că dispăruse pe alocuri, fenomen ce a atras atenția autorităților care s-au hotărât să intervină. Așa se face că cele două stațiuni au fost prinse în proiectul de stopare a eroiziunii costiere, care a început la Mamaia și Năvodari, iar începând de astăzi și plajele de aici vor fi lărgite în baza unui proiect cu fonduri europene de aproximativ 80 de milioane euro.
Iar primele cupe de nisip au fost ridicate astăzi la primele ore ale dimineții în prezența ministrului Mediului, Tanczos Barna, care a subliniat importanța acestui proiect.
La Eforie Sud vor fi construite șase diguri, iar la finalul lucrărilor plajele se vor lăți cu până la 100 de metri. Datorită acestor lucrări vor apărea și plaje noi, cu aproximativ aceeași lățime. Atât constructorul cât și beneficiarul, adică Administrația Bazinală Dobrogea Litoral au luat în calcul inclusiv situațiile neprevăzute, precum descoperirea de situri arheologice, epave sau comori antice.
Datorită lucrărilor de înnisipare care se desfășoară pe litoral, până în 2023 România va câștiga peste 200 de hectare de teren. Valoarea totală a proiectului de lărgire și protejare a plajelor de pe litoralul românesc se ridică la 840 de milioane de euro, 85% din fonduri fiind asigurate de Uniunea Europeană.