Zeci de tineri cu dizabilități se bucură zilele acestea de mare și de soare pe plajele special amenajate pentru ei în Mamaia, Năvodari și Mangalia. Vorbim despre locuri dotate cu rampe de acces și scaune flotabile, cu ajutorul cărora, oamenii cu nevoi speciale se bucură de valurile mării. Deși imobilizat de mic într-un fotoliu rulant, acest tânăr din București abia așteapta să vină vara.
„La 3-4 ani avem posibilitatea să venim la mare, se face prin rotație. E foarte bine să intri în apă. Eu nu pot să merg în picioare și aceste dispozitive mă ajută să intru foarte ușor în apă”, a spus unul dintre turiști.
Și pentru o tânără de 25 de ani, proaspăt absolventă a Academiei de Studii Economice din București, vacanța la mare este o mare bucurie. Nu își poate folosi picioarele așa că singura șansă să intre în apă e scaunul flotabil.
„Este un sentiment de nedescris. Le mulțumim celor care fac eforturi ca în fiecare an să ajungem aici. Sper ca și pe viitor să continue această activitate, ca fiecare să se bucure în fiecare an de plajă măcar pentru câteva zile”, a declarat tânăra.
4 astfel de dispozitive au fost achiziționate, cu bani de la sponsori, de o asociație umanitară din Constanța, iar unul a fost pus la dispoziție de o altă fundație, pe 4 plaje. Două în Mamaia și câte una în Năvodari și Mangalia. Prea puține însă pentru sutele de mii de persoane cu dizabilități din țara noastră.
„Am văzut persoane care ieșeau plângând din apă. Persoane adulte care nu mai intraseră în mare din copilărie. Din punctul nostru de vedere cam în fiecare stațiune ar trebui să fie câte o plajă în care să se găsească câte un scaun flotabil”, a declarat Mihaela Căruțașu, președintele Asociației Împreună pentru Viitor Constanța.
Tot cu ajutor financiar de la oameni cu suflet mare, 40 de copii și tineri cu dizabilități din țară au ajuns în aceste zile la mare, la Mamaia. Sunt însă și alte mii care nu au mai văzut marea de ani de zile și își așteaptă răbdători, rândul.
„Sunt copii care nu au ajuns niciodată la mare. Sunt familii și copii care nu au ajuns niciodată la mare sau la munte și sunt foarte fericiți, iar pe noi ne surprinde bucuria lor și sunt atât de fericiți că au ajuns la mare cu ajutorul sponsorilor asociației noastre”, a spus Lică Ion, director executiv al Asociației de Sprijin al Copiilor cu Handicap Fizic România.
„Tabăra le dă posibilitatea să se cunoască între ei copiilor, iar părinților să înțeleagă că sunt și alții ca ei și să nu stea închiși. Sunt părinți care de 30 de ani nu au ieșit din casă”, a povestit părintele unui copil cu dizabilități.
Un scaun flotant special adaptat pentru intrarea în apă a persoanelor cu dizabilități costă între 2 și 4 mii de euro. Reprezentanții Asociației Împreună pentru Viitor Constanța, speră ca numărul plajelor amenajate și pentru persoanele cu dizabilități să crească de la an la an.