Platforme marine, pentru siguranță energetică

1 miliard de metri cubi de gaze pe an. Atât vor produce platformele marine nou-instalate pe fundul Mării Negre. Capacitatea de extracție este echivalentul a 10% din consumul de gaze al României.

Premierul, Nicolae Ciucă, și ministrul energiei, Virgil Popescu, au vizitat stația de tratare a gazelor extrase din Marea Neagra, amplasată lângă comuna Vadu. Instalatia de extractie din zacamintele submarine este prima de acest fel montată în ultimii 30 de ani și e complet automatizată.

Proiectul exploatării gazelor din Marea Neagră constă în cinci sonde de producție, amplasate pe zăcământul Ana, și o conductă submarină de 126 km, care asigură transportul gazelor până la noua stație de tratare din comuna Corbu. Gazele vin pe conducta cu presiunea pe care o are deja zăcământul subteran marin.

Ca să intre în sistemul național al companiei TRANSGAZ, gazele de la Vadu sunt presurizate și apoi împinse în magistralele de transport. Toate echipamentele din largul marii, începand de la platformele de exploatare, stațiile de supraveghere, pompele pentru conducte și echipamentele de tratare a gazelor, sunt automatizate. Întregul proiect este deservit de o mână de muncitori care supravegheaza parametrii sistemului.

Zăcămintele marine Ana și Doina vor da României, anul acesta, jumătate de miliard de metri cubi de gaze. Ponderea importurilor de gaze rusești în acoperirea consumului intern a fost, în anii trecuți, de 20-25%. O reducere a consumului intern cu 14%, cât s-a înregistrat în primele 5 luni, dublată de declanșarea producției de azi din Marea Neagra, ar face ca Romnania să devină aproape independentă de importuri.

Oficialii spun c anu vom avea probleme cu gazele naturale la iarna. Există o decizie a Comisiei Europene și fiecare țară trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de față suntem într-adevăr cu puțin peste 40-41%.

Odată cu începerea exploatării de astăzi, Dobrogea devine lider în producția de energie: gaze naturale, energie eoliană și capacități nucleare de producție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investiții de peste un milion de euro, la UMC

Echipament de calcul avansat și cercetare de un milion de euro la Universitatea Maritimă d…