joi, 27 martie, 2025
Home DOTTO News Platformele de foraj, un colț de paradis sub apă. Biologii cer protejarea lor

Platformele de foraj, un colț de paradis sub apă. Biologii cer protejarea lor

de Redacția Dotto

Ecosistemele fascinante din jurul fostelor platforme de foraj marin. Coralii, algele și bureții de mare le-au acoperit, atrăgând pești, crustacee și chiar delfini. Aceste adevărate sanctuare subacvatice oferă adăpost și hrană pentru numeroase specii. Conform legii, platformele ar trebui demontate și duse la fier vechi. Însă biologii din Constanța vor să schimbe regula. Ei propun păstrarea acestor structuri pentru a proteja viața marină și a crea noi refugii naturale.

Marea Neagră a suferit foarte mult în ultimii ani. Ecosistemul a fost dezechilibrat de poluare, insa încet-încet dă semne de revenire. Are nevoie insa de sprijin pentru a se reface complet. Biologii propun infiintarea de recife artificiale, menite să restaureze mediul marin, iar vechile platforme sunt exact ceea ce trebuie. Un studiu derulat in ultimul an de cercetatori arata ca diversitatea de pești, animale fixate de substrat, păsări și cetacee este foarte mare în zona structurilor off-shore din Marea Neagră.

„au diversitate bogata pentru Marea Neagra, sunt stabile, sunt animale sanatoase si sunt in acelasi timp o bariera fizica in calea altor categorii de agresiuni mult mai grave pentru biodiversitatea din zona costiera romaneasca”

Razvan Popescu Mirceni – biolog

Toate cele 3 specii de delfini care trăiesc în Marea Neagră, dar și numeroase specii de pești și de păsări au fost monitorizate de specialiștii Oceanic-Club, în zona structurilor off-shore de pe mare. „Diversitatea este mult mai mare la structurile off-shore decât pe un recif artificial clasic, pentru că există expunere mai mare pe coloana de apă. Fiind vorba despre o coloană cu o adâncime de 50 de metri, există condiții diferite de temperatură și salinitate, pe toată înălțimea acesteia.

„Specia dominanta, cea care asigura baza habitatului este midia dar pe langa ea sunt cateva sute de alte specii, spongieri, tot felul de bureti asociat lor vin pestii”

Razvan Popescu Mirceni – biolog

Pentru a documenta compoziția specifică a recifelor create pe structurile submerse off-shore, comparativ cu alte structuri recifale artificiale, specialiștii de la Oceanic-Club realizează, în prezent, mai multe filmări pe toate recifele artificiale din apropierea țărmului.

„Experienta lor trebuie pusa in valoare nu numai pentru o afacere mai curata si pentru celelalte studii care se fac in piata”

Bajdu Stere – agent economic in resurse minerale

Pentru ca vechile platforme si viata desvoltata in jurul lor sa mai existe, legea ar trebui schimbata, a.i. sa nu mai fie onligatoriu sa fie demontate.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult