Proiect fără precedent în Portul Constanța. Un sistem plutitor de panouri fotovoltaice a fost amplasat în apropierea danelor de barje.
Acesta se află în dana 99 în apropierea insulei artificiale din portul fluvial Constanța. A costat puțin peste 30.000 de euro, fondurile fiind asigurate din bugetul Portului.
Sistemul plutitor, care se alimentează de la soare, rezistă la o înălțime a valurilor de un metru. Are în componență flotoare, o platformă accesibilă personalului care îl deservește, panouri solare, sisteme de stocare a energiei și permite transmisia, cu ușurință, a datelor. Panourile vor produce 15.000 de kw, anual.
Generatorul de curent fotovoltaic poate fi folosit în zonele cu trafic scăzut de mărfuri sau în cele în care portul se extinde și unde nu a ajuns, deocamdată, curentul electric. Un asemenea sistem plutitor poate fi mutat, astfel, în funcție de necesități, chiar și la șantiere în lucru, de exemplu.
Constanța are cel mai mare potențial energetic solar din tara. Momentan, în România, doar câteva instituţii au montate pe acoperișuri panouri solare. Un exemplu este clădirea baroului de avocați de la malul mării.
Sistemele fotovoltaice, au asigurat anul trecut, în sistemul național, mai puțin de 3% din totalul de energie. Comisia Europeană a anunțat pentru 2030 și o ţintă mai ambițioasă privind ponderea energiei din surse regenerabile, care a fost majorată de la 40, la 45%. Aproape 300 de miliarde de euro au fost alocate pentru a grăbi tranziția la energie curată.