Incendiul care a mistuit o parte din Palatului Arhiepiscopiei din Constanța scoate la iveală posibile încălcări ale legii, atunci când a fost construită bucata care a ars.
Inițial, reprezentanții Arhiepiscopiei au spus că este o mansardă în care locuiau preoți și călugări, dar ieri și-au schimbat declarațiile spunând că era de fapt un pod de rugăciune. Diferența constă în autorizațiile pe care Arhiepiscopia trebuia să le obțină pentru amenajarea spațiului de la ultimul etaj.
În noaptea în care Palatul Arhiepiscopal a fost cuprins de flăcări, reprezentanții Arhiepiscopiei au spus că la ultimul etaj al clădirii funcționa o mansardă, unde călugării își amenajaseră câteva chilii.
Aceleași fețe bisericești și-au schimbat ieri discursul. Mansarda a fost transformată din vorbe în pod.
Palatul Arhiepiscopal din Centrul Vechi al orașului Constanța a fost construit în 1923 și se află pe lista clădirilor de patrimoniu. În cazul acestor imobile legea subliniază clar că orice schimbare, indiferent de natura ei, trebuie autorizată de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu.
Arhiepiscopia caută acum soluții pentru a reconstrui acoperișul Palatului mistuit de flăcări. Nu este exclus să apeleze și la bunăvoința enoriașilor pentru a strânge banii necesari.
O echipă de specialiști va ajunge astăzi la Palatul Arhiepiscopal pentru a evalua pagubele. Imediat după aceea, preoții vor putea apela și la firma de asigurare pentru a vedea ce despăgubiri vor primi.