joi, 18 aprilie, 2024
Home DOTTO News Povestea Sofiei și a pasiunii sale pentru lectură

Povestea Sofiei și a pasiunii sale pentru lectură

de Redacția Dotto

Pasiunea pentru lectură nu mai este o prioritate pentru tinerii din ziua de azi. Prea puțini se mai pot lăuda cu faptul că au citit o carte în ultimul timp. Totuși, Sofia Rotaru, elevă în clasa a VIII-a, la Școala Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu” din Constanța iese din tiparul generației care nu mai citește, uimind profesorii prin rezultatele sale. Ultima reușită este locul I și calificarea la etapa națională a Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”, care a avut loc pe 16 martie. Rezultatul Sofiei și al celorlalți participanți la olimpiadă a adus școlii vizibilitate, iar personalului didactic bucurie și mândrie. Sofia s-a îndrăgostit de cărți și lectură încă de mică, iar cea care a motivat-o să citească a fost mama ei.

”A fost o pasiune prima oară impusă, trebuia să învăț să citesc înainte să merg la școală, după aceea am descoperit că îmi place să citesc. Lectura e o pasiune pentru mine și mă ajută foarte tare în ceea ce privește materiile de la școala, la română mai ales la examen, am un vocabular mult mai dezvoltat decât alți copii și pot să îmi exprim clar opiniile.”

Sofia Rotaru – elevă Șc. Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu”

Adolescenta este pregătită pentru olimpiada de lectură de profesoara ei de limba română, Giorgiana Veli. Deși face parte de puțin timp din colectivul școlii, profesoara și-a dat seama de pasiunea copilei și a încurajat-o să urmeze calea lecturii. La rândul ei, Sofia își dorește să-i calce pe urme profesoarei sale și să ajungă la catedră.

”Anul trecut mi-a spus că a citit în jur de 700 de cărți, ea în pauză stă și citește. Pentru noi este o bucurie să știm că mai există copii care încă citesc, sunt dornici să se afirme și să participe în timpul extrașcolar iar olimpiadele se țin in weekend, să se pregătească, o astfel de olimpiadă solicita timp, variante lucrate, cărți citite, chiar acum pentru etapa națională au de citit o alta carte și vor susține o proba orala din  aceasta carte, ea încă muncește pentru acest concurs.”

Giorgiana Veli – profesoară de limba română

Ca orice elev de clasa a VIII-a, Sofia are în faţă un examen important, evaluarea națională, dar îl priveşte ca pe un prag, peste care trebuie să treacă cu bine. Mai ales că, dacă va obține un rezultat bun, nu va mai da examenul de admitere în liceu.

”Eu muncesc și o să muncesc în continuare mi-ar plăcea să iau premiu dacă nu premiul 1 măcar să mă calific în primii 3, iar dacă aș lua locul 1 nu mai dau examenul național așa că ar fi o realizare destul de mare.”

Sofia Rotaru – elevă Șc. Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu”

”Rezultate minunate care ne fac cinste si sperăm să ridice puțin cota de piață a școlii noastre la nivelul orașului Constanța.”

prof. ANA-MIHAELA SITA – dir. Șc. Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu”

Sofia are un mesaj și pentru adolescenții din generația sa.

”Dacă nu le plac cărțile ar putea măcar să încerce să citească de pe o tabletă, de pe kinderline, cărțile tehnologice nu sunt același lucru ca cele din mână dar transmit aceleași idei și le-aș recomanda poate să nu încerce să citească obligați sau o carte pe care le-o propune profesoara ci să încerce să-și descopere tema care le place cel mai mult într-o carte sau un anumit autor care le place.”

Sofia Rotaru – elevă Șc. Gimnazială Nr. 40 „Aurel Vlaicu”

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult