Premierul belgian, în vizită la Mihail Kogălniceanu

300 de militari belgieni întăresc flancul estic al NATO în Romania, sub comandă franceză, în diferite regiuni din țara noastă. Sunt vânători de munte care se antrenează în comun cu soldații noștri specializați în operațiuni la înălțime. Prim-ministruL regatului Belgiei i-a vizitat astăzi, în baza militară de la malul mării. La eveniment au participat și președintele Klaus Johannis, precum și prim-ministrul, Nicolae Ciucă.

În baza de la Mihail Kogălniceanu, au sosit, de la mijlocul lunii martie, 300 de militari belgieni, care se află sub comandă franceză. Au adus cu ei tehnică de luptă blindată pentru infanterie, dotate cu putere mare de foc, pentru atacuri susținute în câmp deschis. După câteva zile, au mers în poligoanele din România pentru antrenament. Ei fac parte din al cincilea grup de reacție rapidă de pe flancul Estic al NATO. Sunt vânători de munte, specializați în lupta la înălțime și se antrenează în România, alături de militarii noștri. Ai noștri învață astfel noi tehnici de luptă foarte importante, mai ales în cazul unui conflict real.

Forta de Raspuns NATO este o grupare multinaţională extrem de pregătită şi avansată din punct de vedere tehnologic, formată din componente terestre, aeriene, maritime şi ale Forţelor de Operaţii Speciale. Pe toate, Alianţa le poate desfăşura rapid, oriunde este nevoie. Aceştia sunt gata să intervină pe orice teritoriu aliat, în doar 48 de ore.

Conform experţilor, întreaga Forţă de Răspuns NATO este dimensionată la cel puţin 40 de mii de militari foarte bine echipaţi şi cu o pregătire de luptă corespunzătoare. Ea se bazează şi pe cele 4 Grupuri de Luptă care există în Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia. In Romania, NATO are unul din acest grupuri, iar Franta si Belgia au trimis primii militari, în urma cu o lună. Astazi, premierul regatului Belgiei a venit la Constanta.

Forța de Reacție Rapidă NATO se bazează pe un sistem rotaţional, în care ţările aliate angajează unităţi terestre, aeriene, maritime sau forţe de operaţii speciale pentru o perioadă de 12 luni. Comanda efectivă a unităţilor se face alternativ din Olanda și Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Diplomația în vreme de război

Zeci de ambasadori, diplomați, personalități militare, lideri guvernamentali și locali, an…