sâmbătă, 25 mai, 2024
Home Actualitate Președintele Georgiei, vizită oficială în Portul Constanța

Președintele Georgiei, vizită oficială în Portul Constanța

de Ileana Gheorghiu

Vizită la nivel înalt astăzi în Portul Constanța. Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, s-a întâlnit în această dimineață cu reprezentanții conducerii Portului și cu autoritățile locale.

Șeful de stat a dat mâna cu cei prezenți și a fost invitată apoi la discuții în sediul Administrației Porturilor Maritime Constanța. Dialogul s-a concentrat pe accelerarea construirii cablului electric între Georgia și România. După discuțiile oficiale, președinta Georgiei s-a urcat împreună cu oficialii români pe un vas, cu care a efectuat un tur al Portului. Proiectul cablului electric dintre România și Georgia face parte din „Coridorul verde de electricitate” și va conecta regiunea Mării Caspice cu cea a Mării Negre și cu spațiul Uniunii Europene. Cablul submarin, care va pleca din Portul Constanța, ar urma să aibă o lungime totală de 1.100 de kimometri și va conecta stațiile electrice Anaklia din Georgia și Constanța Sud din România. Transferul de energie electrică se va face la o capacitate de 1.000 MW. Construirea cablului submarin ar costa 2 miliarde de euro, iar punerea în funcțiune ar putea avea loc peste 7 ani, la finalul anului 2029. Georgienii au obținut deja de la Banca Mondială 2,5 milioane euro pentru studiul de fezabilitate necesar proiectului, care ar trebui să fie gata la finalul anului viitor. Cablul va fi echipat și cu o conexiune digitală care va permite telecomunicații de înaltă calitate între România și Georgia. Președintele Georgiei a discutat despre acest proiect ieri și cu președintele României, Klaus Iohannis. Oficialii speră ca acesta să rezolve o parte dintre problemele din Energie cu care se confruntă acum Uniunea Europeană.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult