Prezent ieri la Cernavodă, președintele României, Klaus Iohannis a mai tras un semnal de alarmă și îndeamnă populația să se vaccineze. Zi de zi în țara noastra se întegistrează mii de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, iar spitalele abia mai fac față.
„Suntem în plină pandemie. Este foarte trist şi sunt în situaţia să repet de nenumărate ori: Suntem în pandemie, valul patru ne-a lovit foarte rău. Valul patru ne-a lovit foarte rău și îi rog foarte mult pe români să meargă să se vaccineze. Suntem într-un paradox. Suntem în pandemie, avem arma pentru a termina pandemia, este vaccinul și în continuare lumea stă și nu se vaccinează. Nu, nu pot să înțeleg foarte bine aceste reticențe. Este un vaccin verificat și răsverificat pe miliarde de oameni între timp, este un vaccin care funcționează foarte bine și îi rog pe români să meargă să se vaccineze, să terminăm odată cu această pandemie și să ne vedem de treaba noastră.”
Președintele Klaus Iohannis mai spune că în România se discută serios pe tema introducerii certificatului verde și la locul de muncă. Această decizie a fost luată deja de Italia, unde prezentarea certificatului va fi obligatorie din 15 octombrie.
„Este o măsură care se discută şi la noi. Știți bine că am avut această discuție. Este o măsură deocamdată în discuție, ca şi vaccinarea obligatorie. Eu nu sunt neapărat adeptul unor măsuri obligatorii şi cu represalii, dar dacă nu reușim prin alte măsuri să încetinim răspândirea virusului, de exemplu prin măsura cea mai naturală, prin vaccinare, atunci este posibil ca la un moment dat şi astfel de măsuri mai puțin populare să fie luate în discuție şi aprobate probabil acum de Parlament, cum Guvernul este interimar şi nu poate să dea ordonanțe de urgență. Or, astfel de măsuri care afectează libertatea cetățenilor se iau prin lege.”
Președintele a făcut declarații și cu privire la siguranța pe care o prezintă în prezent spitalele din România.
„Avem foarte mulţi specialiști foarte buni, avem medici foarte buni, personal medical foarte bun şi ei au toată admirația şi considerațiunea mea, dar, din cauza crizei sanitare care pune o presiune nemaiîntâlnită pe întregul sistem de sănătate, pe spitalele din România, din păcate, am avut accidente. Dar aceste accidente în unele situații, sigur, ar fi putut fi evitate dacă anumite măsuri s-ar fi respectat. Este absolut regretabil și ultima catastrofă pe care am avut-o la Constanța arată că pe de-o parte medicii stau 24 din 24 ca să îngrijească bolnavii și pe de altă parte dintr-un accident se pot întâmpla astfel de catastrofe. Dar, de aici, să nu tragem concluziile greșite. Spitalele din România, așa cum sunt ele, funcționează cu un personal dedicat și care lucrează pentru nu doar a proteja pacienții, ci pentru a-i face bine.”