Președintele Iohannis, la Baza Mihail Kogalninceau

3 mii de militari din țările NATO au ajuns la Baza Mihail Kogalninceau. Mare parte dintre ei formează grupul de luptă cunoscut ca „Forța de Răspuns a NATO”.

Ultimii sositi sunt militarii francezi, care se alătură italienilor și nemților din aviația de vânătoare, americanilor din Regimentul Cavalerie și parașutiștilor olandezi din trupele de commando. Președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul francez al Apărarii i-au vizitat, ieri, pe militarii cantonați în bază.

500 de militari francezi au ajuns în România și la scurt timp li s-au alăturat și 3oo de soldați din Belgia. Sunt trupe de elită dintr-un batalion de Vânători de Munte, care vor face echipă cu americanii ce operează vehicule blindate Stryker. Tehnica militară franceză a fost adusă în România cu o aeronavă de transport Antonov, vopsită în culorile steagului Ucrainei.

Aflată la granița dintre război și pace, România face tot posibilul să se ancoreze și mai mult in Occident, prin intermediul Alianței Nord-Atlantice. Iar, Forța Rapidă de Răspuns NATO este instrumentul menit să garanteze securitatea și liniștea cetățenilor români. Pe teritoriul României au ajuns avioane de luptă F-16 si F-35 din SUA, Eurofighter Typhoon, din Italia și din Germania, elicoptere de atac Black Hawk, vehicule blindate Stryker. Pe lângă tehnică militară, în țara noastră au venit și specialiști în strategie și război cibernetic.

Militarii de elită din Forţa de Răspuns a NATO sunt gata să intervină pe orice teritoriu aliat, în doar 48 de ore. Pentru prima dată în România, Olanda a trimis trupele speciale de parașutiști care se antrenau în Germania.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au mers împreună cu ministrul francez al Apărării, Florence Parly, să viziteze trupele din Forța de Răspuns NATO venite în România.

Conform experţilor, întreaga Forţă de Răspuns NATO este dimensionată la cel puţin 4o.ooo de militari foarte bine echipaţi şi cu o pregătire de luptă corespunzătoare. Ea se bazează şi pe cele 4 Grupuri de Lupta care exista în Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia. Cel mai nou va fi creat în România, cel mai probabil în luna martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Hoți de combustibil, reținuți

25 de hoți care furau benzină din cisternele de aprovizionare ale stațiilor PECO au fost p…