miercuri, 24 iulie, 2024
Home Actualitate Primăria Constanța vrea Casa d‘Italia

Primăria Constanța vrea Casa d‘Italia

de Ileana Gheorghiu

Un proverb italian spune așa: Dalla casa si conosce il padrone, adică: după casă se cunoaște stăpânul. Iar în cazul fostului Consulat al Italiei la Constanța, stăpânul este pe cale să se schimbe.

Clădirea, ajunsă aproape ruină, a atras atenția Primăriei Constanța, care vrea să o cumpere și să o transforme în Centru pentru tineret. Rămâne acum de văzut dacă administrația locală se va înțelege cu statul italian… la bani. Ambasada Italiei cere pe clădire aproape 600 de mii de euro.

Casa d/Italia sau Clădirea Roșie, așa cum este cunoscută de constănțeni, este așezată în inima orașului, pe bulevardul Mamaia, încă din mai 1935, dar încă întoarce privirile celor ce iubesc să admire case deosebite. Fațada îmbrăcată în cărămizi o face să fie mereu actuală, iar arhitectura cu două rânduri de scări și o intrare în semicerc ne fac să ne întrebăm cum a fost posibil să fie uitată de statul italian. Vin însă vești bune pentru soarta ei.

Este vorba, mai exact, despre scoaterea la licitație a acestei clădiri de către statul italian, la aproape cinci ani de la prima tentativă de înstrăinare a ei. Nimeni nu a fost interesat atunci și asta a făcut ca între timp casa să fie prăduită de tot ce exista în interior și apoi locuită abuziv de oamenii străzii. Acum, Primăria Constanța este dornică să o preia și s-a înscris la licitație. Preț de pornire: 583 de mii de euro.

Primăria Constanța a trimis deja către Guvernul Italiei o scrisoare în care își exprimă intenția de a achiziționa imobilul. Dacă Primăria va câștiga licitația, intenționează să transforme imobilul în centru de tineret. Consiliul Local a prevăzut deja, în bugetul pe acest an, un capitol pentru cumpărarea Casei d’Italia și modernizarea ei. Nimic nu va fi făcut însă peste noapte. Clădirea este într-o stare avansată de degradare și va necesita luni bune de muncă pentru renovare. Constănțenii abia așteaptă să o vadă revenind la viață.

Fostul Consulat al Italiei la Constanța a fost, pe rând, centru cultural, bibliotecă și reședința consulului Italiei. Casa d/Italia a fost construită în anii ’30 de către Guvernul italian, prin Consulatul de la acea vreme. După naționalizarea din 1948, clădirea a devenit casă de cultură a tineretului. Imobilul a fost renovat în 1994 și, ulterior, în 2004. Casa a fost pentru constănțeni un veritabil centru de cultură, avea o bogată bibliotecă dedicată literaturii italiene, iar aici erau ținute și cursuri de cultură și civilizație italiană cu mare succes în rândul elevilor constănțeni.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult