Primul satelit românesc se pregătește de lansare pe orbita Pamântului din Marea Neagră. Lansarea este programată pentru luna august și va fi posibilă cu ajutorul unei rachete proiectată și construită integral în România.
România devine astfel a doua țară din UE, după Franța, care va lansa în spațiu propriul satelit. Cei curioși să vadă cum arată racheta românească și în realitate, nu doar în poze, au avut această ocazie ieri, când aceasta a fost adusă pe o platformă în Piața Ovidiu din Constanța.
Specialiștii care au construit racheta cu ajutorul căreia va ajunge pe orbită primul satelit românesc fac parte din echipa ARCA, Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică, iar în palmaresul lor au mai bifat până acum dezvoltarea baloanelor de mare altitudine și a vehiculelor aeriene fără pilot. Racheta pe care au prezentat-o în Piața Ovidiu din Constanța diferă însă de tot ce au mai făcut până acum, fiind un produs cu un motor care functionează aproape exclusiv pe bază de apă. De aici și numele de ECORocket.
Racheta romaneasca este alcătuită din trei segmente diferite sau trepte, cum spun astronațiunii. Fiecare treaptă are propriul motor și ajută racheta să se înalțe, iar apoi se desprinde și cade pe Pământ.
Pentru succesul misiunii, inginerii care au lucrat la construirea rachetei au folosit cea mai nouă tehnologie și materiale de construcții de ultimă generație, care să nu o îngreuneze. Chiar și așa însă, la lansare, cu tot cu combustibil, racheta va cântări 5 tone. Goală însă, atinge jumătate din greutate.
Astăzi, racheta va ajunge la bordul unei nave militare din Portul Constanța pentru mai multe teste de lansare, iar la mijlocul lunii august va fi trimisă în spațiu. Construirea ei a costat 1,2 miliarde de euro din bani privați. Succesul misiunii ar putea aduce ARCA o finanțare de 10 milioane de euro, drept premiu oferit de Comisia Europeană, care dorește să stimuleze industria aerospațială europeană și construirea de rachete lansatoare de sateliți care să nu polueze mediul.