Primele stridii crescute în Marea Neagră au ajuns la maturitate. În mai puțin de jumătate de an, stridiile japoneze plantate în larg s-au dezvoltat și sunt deja bune pentru consum. Experimentul biologilor constănțeni va fi prezentat investitorilor interesați de crescătorii pentru aceste delicatese. În restaurante, o porție de cinci – șase bucăți costă peste 100 de lei.
Patru cuști pline cu stridii au fost scufundate în urmă cu cinci luni, în cadrul unui proiect al Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”. La momentul plasării în cuști, fiecare stridie cântărea între 8 și 9 grame. Cercetătorii au amplasat cuștile la adâncimi variate – 3, 5, 7 și 9 metri – pentru a analiza condițiile optime de creștere. Concluzia? Stridiile s-au dezvoltat cel mai bine la 5 metri adâncime. Prea aproape de suprafață, marea este agitată, iar scoicile rămân închise. În adâncuri nu au hrană. Pentru a putea fi vândute, stridiile trebuie să atingă o greutate între 30 și 80 de grame, iar cercetătorii sunt optimiști.
Cercetătorii spun că stridiile crescute în Marea Neagră sunt mai gustoase, pentru că salinitatea este mai scăzută.
„Au crescut mai repede comparativ cu ritmul inregistrat in conditiile Marii Mediterane astfel ca in putin peste 5 luni am ajuns de la o medie de 7-8 grame undeva peste 3o grame”
Magda Nenciu – biolog
„Comparativ cu stridii crescute in alte mari, cele crescute in Marea Neagra au mult mai multa carne”
Victor Nita – biolog
Aclimatizarea stridiilor si concesionarea luciului de apă reprezintă o nouă șansă pentru dezvoltarea afacerilor, cu atât mai mult cu cât cererea de pește și scoici este în creștere. Pescarii spun că astfel de ferme de scoici în largul mării s-au dezvoltat cu succes în multe ţări europene. În România, abia acum suprafaţa de apă este închiriată. Investitorii se pregatesc deja de amenajari subacvatice.
„Sunt mai multe perimetre, am inteles ca-n jur de 8o hectare inchiriate, sunt diversi agenti economici au purtat foarte multe discutii tehnice cu firme de acvacultura din Norvegia sa vina c-o tehnologie de sfere scufundate”
Laurențiu Mirea – președintele Federației Pescarilor de la Marea Neagra
O fermă marină poate avea între 3 și 5 hectare. Cele mai mari țări producătoare de midii și stridii la Marea Neagră sunt Turcia, Bulgaria, Federația Rusă și Georgia. Stridiile sunt unele dintre cele mai căutate delicatese. În restaurante, o porție de cinci-șase bucăți costă peste 1oo de lei. În schimb, dacă le cumpărăm din hypermarketuri proaspete, importate de cele mai multe ori din Italia sau Spania, vom plăti pentru un kilogram în jur de 4o de lei. Vecinii bulgari cresc deja stridii în Marea Neagră de peste 8 ani.