sâmbătă, 25 mai, 2024
Home Actualitate Principesa Margareta, în Vama Isaccea

Principesa Margareta, în Vama Isaccea

de Ileana Gheorghiu

Principesa Margareta, Președintele Crucii Roșii, a vizitat astăzi punctul de trecere a frontierei din Isaccea. Românii și-au deschis brațele și inimile și sunt mândră de ei, a declarat Majestatea Sa, după ce a vizitat corturile de triere și a stat de vorbă cu refugiații abia sosiți cu bacul de pe malul ucrainean al Dunării.

Însoțită de Principele Radu, Majestatea Sa s-a întâlnit și cu voluntarii Crucii Roșii, cei ai Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați și cu autoritățile locale din Isaccea.

Însoțită de Principele Radu, Majestatea Sa Principesa Margareta a ajuns în vamă cu puțin timp înaintea bacului care a adus la Isaccea alte câteva mii re refugiați. Cuplul regal a sta de vorbă femeile și copiii care au fugit de război și a intrat într-un cort în care sunt acordate îngrijiri medicale de către voluntarii Crucii Roșii Române.

Cel puțin 2000 de refugiațu sosesc zilnic cu bacul de la Orlikva, la Isaccea. Au sosit și pe viscol și în zile mai frumoase. De cum pun piciorul pe pământ românesc aceeștia sunt îndrumați de pompieri și voluntari către fluxul de triere. Aici primesc ceai, apă, hrană, dar și pături în zilele geroase.

De la începutul războiului din Ucraina, Isaccea, oraș de graniță cu aproximativ 5.000 de locuitori s-a transformat într-un adevărat hub umanitar. Zi și noapte oamenii din Isaccea îi așteaptă pe refugiații care vin cu bacul și le oferă    mâncare caldă, apă și pături. Alături de ei, sute de voluntari au instalat corturi, oferă pături, haine groase, produse de igienă, dar și hrană pentru animalele de companie ale celor care au fugit din calea bombelor. Iar sprijin necondiționat vine și de la marea familei a Crucii Roșii și a Semilunei Roșii.

Avem depozite și în ele multe materiale, care trebuie duse dincolo. Problema principală este că nu sunt coridoare sigure către Ucraina. Deocamdată, funcționăm doar pe relația Siret-Cernăuți si azi am mai trimis alte 5 tir-uri către Suceava, mâine vor trece în Cernăuți. La sf săptămânii, va veni președintele Federației Crucii Roșii și vom stabili un mod de lucru mai fluent. Poate vom deschide și alte coridoare sigure, dar încercăm și prin Nord, pe la Halmeu, să putem trimite ajutoare.

La Isaccea a venit și un reprezentant al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, care îi instruiește pe voluntari în organizarea eficientă a culoarelor, pentru ca timpul de așteptare în vamă să fie cât mai scurt.

În România, cred că scopulcomun este să sprijinim autoritățile, să sprijinim oamenii de rând care își deschid casele și inimile. Discutăm și lucrăm împreună cu autoritățile despre lucrurile de care este nevoie, dar si    coordonăm eforurile familei Națiunilor Unite, diferitele specialități și capacități și să le punem în serviciul României și al refugiaților pe care îi vedem sosind cu bacul.

Ieri, familia regală a avut o întâlnire și cu membrii comunităţii ucrainene din Tulcea, iar în urmă cu o săptămână, Principesa Margerata a vizitat tabăra mobilă pentru refugiaţi din Siret.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult