Universitatea Maritimă din Constanța lansează Centrul educaţional şi de cercetare ȋn domeniul tehnologiilor cuantice, UMC Quantum Hub.
Universitatea Maritimă din Constanţa alături de alte 30 de instituţii partnere din mediul academic, privat şi de cercetare, implementează proiectul Romanian National Quantum Communication Infrastructure (RoNaQCI), finanţat de Comisia Europeană, coordonat de Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, cu un buget de peste 10 milioane de euro, finanțare asigurată atât prin Programul Europa Digitală, cât și de către statul român.
Consorțiul de cercetare-dezvoltare RoNaQCI va produce un standard național de instruire și educație în domeniul comunicaţiilor cuantice, iar software-ul open source realizat va fi utilizat pentru testarea infrastructurii de comunicaţii cuantice în domeniul medical, financiar și big data, administrație publică, cercetare și comunicare specială, educație și comunicare specială.
UMC Quantum HUB, înființat de Universitatea Maritimă din Constanța în noua locație din Baza Nautică, reprezintă un centru educaţional şi de cercetare ȋn domeniul tehnologiilor cuantice, unic în zona de Sud-Est a Romaniei, parte din reţeaua naţională de centre educaţionale şi de cercetare, dezvoltată în cadrul proiectului RoNaQCI – Romanian National Quantum Communication Infrastructure. Specialiştii în tehnologia cuantică vor elabora materiale educaționale cu aplicații practice pentru a facilita accesul studenților și al profesioniștilor în domeniu, la un suport avansat teoretic în acest sector de viitor.
“Rezultatele proiectului RoNaQCI se înscriu în preocupările UMC privind securitatea cibernetică avansată, venind în întâmpinarea necesităților sporite din punct de vedere regional, alături de partenerul tradițional Autoritatea Navală Română, prin implementarea primelor protocoale de chei criptografice cuantice între cele două entități”, a declarat Conf. univ. dr. Gabriel Raicu, Prorector UMC pentru activitatea de cercetare și inovare științifică.