Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, a fost prezent astăzi la Constanța la Conferința “România durabilă – Constanța, oportunități regionale”.
Borbely a anunțat că va sprijini autoritățile județene și locale, precum și Asociația de Dezvoltare Durabilă a Constanței pentru atragerea de fonduri și modernizarea județului. Pentru a susține cele spuse, Borbely a folosit și metafora cubului Rubik, explicând că fiecare parte trebuie să fie la locul ei pentru a fi perfect, la fel și societatea.
Cu peste 100 de kilometri de drumuri de pământ, școli cu toalete în curte, multe localități fără canalizare și mii de copii amenințați de sărăcie și foamete, Constanța a decis că are nevoie de o Strategie de Dezvoltare Durabilă. Zis și făcut. În urmă cu câteva luni autoritățile și-au dat mâna peste județ și au pus la punct cu ajutorul Asociației de Dezvoltare Durabilă cel mai ambițios plan pentru dezvoltarea Constanței.
Președintele ADD a spus că până acum Asociația a reușit să atragă pentru Constanța proiecte de infrastructură de 400 de milioane lei și să pună la punct clase pentru dezvoltarea învățământului dual, o formă de educație care le permite elevilor să învețe și să și câștige un salariu în același timp.
Prezent la Constanța, consilierul de stat, Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă la nivel național a comparat societatea cu un cub Rubik.
Deși așteptat la evenimentul de astăzi, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a rămas la București și l-a trimis la malul mării pe secretarul de stat Neculai Tănase. Acesta a spus că până acum autoritățile de la malul mării au depus la Ministerul Dezvoltării 200 de solicitări de finanțare în valoare de 3 miliarde de lei. Secretarul de stat a vorbit și despre importanța Mării Negre pentru România și regiune și zăcămintele de gaz din mare, care ar putea asigura independența energetică a României.
Prefectul Județului a abordat subiectul parteneriatului public-privat și a explicat modalitățile prin care funcționează acest sistem.
La rândul său, președintele Consiliului Județean Constanța a vorbit despre importanța dezvoltării turismului în județul nostru și dezvoltarea economică ce trebuie strâns corelată cu orientarea educațională și reducerea inegalităților dintre comunități.
Ajuns la finalul conferinței, primarul Vergil Chițac a vorbit și el despre stadionul care urmeză să se constuiască la Constanța cu ajutorul CNI.
Conferința “România durabilă – Constanța, oportunități regionale” s-a concentrat asupra principalelor fundamente ale politicilor de tranziție la durabilitate, printre care se numără trecerea de la economia liniară la cea circulară, corectarea dezechilibrelor din sistemul alimentar, adaptarea sectorului energetic, a clădirilor și a mobilității la exigențele viitorului și garantarea faptului că această tranziție trebuie sa fie echitabila pentru toti membrii societatii.