ARSVOM

Zeci de angajați ai Agenției Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) au protestat, astăzi, după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că agenția lor va fi desființată, atribuțiile ARSVOM urmând a fi preluate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Oamenii spun că decizia ministrului contravine uzanțelor maritime, fiind luată fără nicio noimă, pe genunchi. Agenția a fost înființată în 2007, funcționarea sa fiind prevăzută în acordul de preaderare la Uniunea Europeana, cu subordonare directă la Ministerul Transporturilor.

Aproape 200 de oameni lucrează astăzi la ARSVOM, iar potrivit sindicaliștilor, Agenția funcţionează ca entitate civilă, ceea ce face îi facilitează accesul la intervenții în apele teritoriale ale statelor vecine. Dacă ar fi transferată IGSU, ar deveni automat structură militară, iar lucrurile s-ar schimba radical.

Posibilitatea transferului a pornit după declarația făcută duminică de ministrul tranporturilor, Cătălin Drulă, nemulțimit de activitatea Agenției. Acesta a anuțat că agenția va fi desființată și că are și acordul premierului în acest sens.

De cealaltă parte, angajații ARSVOM se apără și spun că, de fapt, centrul de Coordonare pe Mare, le-a solicitat intervenția târziu, însă chiar si așa, nava de salvare Artemis a plecat catre locul naufragiului. Ar fi fost întoarsă din drum, pentru că deja o altă navă de salvare privată, aflată mult mai aporoape îi recuperase pe marinarii de pe nava care, ulterior, s-a scufundat.

ARSVOM a făcut recent și subiectul unui scandal cu suspiciuni de corupție. Directorul ARSVOM, Daniel Manole, a fost revocat din funcţie, după ce a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. Salariații spun însă că suspiciunile care planează asupra managerului nu ar trebui să afecteze locurile lor de muncă. Angajații ARSVOM sunt specializați, printre altele, în operațiunile de salvare pe mare, repunerea în stare de plutire a navelor și recuperarea epavelor, stingerea incendiilor navale și spargerea gheții pe caile navigabile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Reacția MAE în cazul marinarului român ucis în largul Omanului: Urmărim activ investigaţia privind asasinarea cetăţeanului român

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că va acorda întreaga asistenţă necesară şi …