Mișcări de stradă în acest weekend la Constanța. 150 de persoane au protestat pentru redeschiderea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Unitatea medicală stă închisă de jumătate de an, după ce un incendiu a distrus Secția de Terapie Intensivă și a ucis șapte persoane pe loc. În timp ce oamenii cer soluții urgente, administrația locală îndeamnă la, citez: rațiune și cumpătare.
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța nu mai funcționează din toamna anului trecut. Pe 1 octombrie, un incendiu a cuprins secția ATI Covid și a omorât pe loc șapte femei. Alte cinci persoane transferate la Spitalul Județean Constanța au murit ulterior. Medicii care lucrau în spital au fost detașați la alte unități medicale din județ. Deși autoritățile locale au anunțat de atunci mai multe termene pentru redeschiderea unității medicale, toate au fost deja depășite.
Administrația locală se apără și spune că toate procedurile pentru redeschiderea spitalului iau timp. Avizele ISU, autorizația de securitate la incendiu, proiectele de arhitectură sau cele ale instalațiilor electrice nu se fac bătând din palme.
La o zi după protest, un mesaj a transmis și primarul Constanței, Vergil Chițac. Pe pagina sa de socializare acesta a îndemnat la rațiune și cumpătare în problema Spitalului de Boli Infecțioase.
Protest pentru redeschiderea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase
„Spitalului de Boli Infecțioase nu trebuia să ajungă subiect politic! Toate aceste lupte intestine ale personalului Spitalului de Boli Infecțioase create pe fondul ieșirilor publice ale unor persoane fără niciun fel de competența profesională în reabilitări de spitale arse au fost speculate de toate partidele politice și transformate în atacuri împotriva subsemnatului, cu scopul unic de a se acumula capital politic. Asemenea atitudini nu fac bine tocmai Spitalului de Boli Infecțioase”, a transmis Chițac.
La protestul pentru redeschiderea spitalului au participat 150 de persoane, printre care și asistente angajate temporar în timpul pandemiei, care au fost anunțate că ar putea rămâne fără loc de muncă.
Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a efectuat o vizită la Constanța, în prima jumătate a lunii ianuarie, pentru a vedea situația Spitalului de Boli Infecțioase. Vizita ministrului nu s-a finalizat însă cu nimic concret. Din cauza lipsei unui spital de boli infecțioase la Constanța, pacienții sunt nevoiți să se trateze în alte orașe.