O sută de salariați ai Autorității Navale Române au ieșit în stradă la Constanța. Ei sunt nemulțumiți de nivelul salariilor. Spun că remunerația actuală nu reflectă complexitatea și importanța muncii lor, mai ales în contextul în care sunt responsabili cu siguranța navigației și îndeplinesc standardele naționale și internaționale din domeniul maritim, fluvial și de transport. Protestul a fost organizat de Sindicatul Liber Cardinal în fața Instituției Prefectului din Constanța.
Revendicările angajatilor ANR în cadrul acestui protest privesc majorarea salariilor cu un procent de 30%, promisiune pe care liderii sindicali susțin că o au primită din partea Ministrului Muncii și Solidarității Sociale și exceptarea Autorității Navale Române de la aplicarea legii-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice.
”Solicitam acest lucru prin faptul ca Aut Navala este o institutie care traieste pe venituri proprii si nu din venituri la bugetul de stat. Cu cat vor fi platiti mai bine acesti salariati cu atat veniturile vor creste si vor creste si bani la bugetul statului”
Caraigant – lider sindical
În prezent, salariile angajaților ANR sunt stabilite conform Legii cadru de salarizare a personalului bugetar. Un căpitan de port cu toate cursurile specifice și Brevet Maritim Superior, are un salariu net de 3640 lei, iar un inspector de specialitate cu atribuții complexe, primește 3.667 lei pe lună.
„Sunteti industrie, o industrie maritima, o industrie in subordinea Ministerului Transportului, minister care se pare ca nu-si priveste toti copiii cu aceiasi ochi. Daca ne uitam alaturi avem transp aerian. Aveti aceleasi activitati, aveti aceleasi responsabilitati. Singura diferenta sunt drepturile salariale”
Protestatarii spun ca salariile actuale nu reflectă responsabilitățile și cerințele internaționale, ducând la un deficit de personal care afectează grav funcționarea ANR și capacitatea de a oferi servicii de calitate. Volumul de muncă este distribuit inechitabil, angajații actuali fiind supraîncărcați, ceea ce afectează sănătatea și bunăstarea personalului și pune în pericol siguranța navigației. Iar autoritatile centrale, spun tot ei, nu ii asculta.
„Batem drumurile Bucurestiului, intram pe la ministere competente zicem noi, ca de-aia banuim c-au fost alesi… Ne mint in fata ! Din pacate. ne mint in fata !”
„Se prefac ca discuta cu noi dar de fapt nu ne baga-n seama; singurul scop sunt alegerile. Rusine ca s-a ajuns in situatia asta si ca suntem blocati de mai bine de 14 ani in aceasta lege unica salarizarii care nu ne avantajeaza deloc.”
Un protest similar a fost organizat de angajatii Autoritatii Navale și în luna august.