Angajații DAMEN Mangalia, amenințați de concedieri masive pe fondul insolvenței în care se se află șantierul naval olandez, și-au mutat protestele la București. Cel puțin 400 de membri ai sindicatului Navalistul s-au adunat, astăzi, in fața ministerului Economiei, cerând ca statul să devină acționar unic al DAMEN Mangalia. Revendicările lor au fost transmise și părții olandeze.
Aflat in insolvență, cu datorii de sute de milioane de euro, cu peste 1000 de angajați in șomaj tehnic și peste 250 concediați deja, Șantierul Naval DAMEN Mangalia se confruntă cu o criză majoră. Firma de insolvență nu poate obține comenzi noi pentru că statul român, care deține 51% din acțiunile șantierului nu semnează scrisorile de garanție pentru imprumuturi.
„Statul român dacă preia acțiunile lui Damen preia inclusiv creanțele, datoriile, aproape 500 milioane de euro și statul român u vrea să plătească suma integrală dacă nu este corectă”
Laurențiu Gobeajă – liderul sindical Damen Mangalia
Situația este dramatică in șantier: doar 200 de angajați au mai rămas pentru mentenanță. Sindicatul Navalistul cere anularea concedierilor și intervenția statului. Și cea mai importantă revendicare.
„Statul român trebuie să își exercite dreptul de preempțiune asupra acțiunilor pe care le deține acționarul minoritar Damen, să devină acționar unic, să administreze o perioadă șantierul până când va găsi un alt investitor interesat”
Laurențiu Gobeajă – liderul sindical Damen Mangalia
O delegație a protestatarilor va fi primită de ministrul economiei, care ar fi dat asigurări că vor primi informații importante.
Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a anunțat că a convocat de urgență administratorul judiciar al Șantierului Naval Mangalia pentru a solicita amânarea concedierilor iminente. Aproape 200 de angajați riscă să-și piardă locurile de muncă, în contextul în care șantierul este în insolvență de opt luni. Între timp, grupul olandez DAMEN a spus că se retrage din acționariat, iar statul român își păstrează dreptul de a cumpăra pachetul de 49% din acțiuni. Viitorul șantierului rămâne incert, în ciuda interesului manifestat de alți șase investitori.