Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat vineri că Rusia va reacţiona la ceea ce el a numit „curăţarea” spaţiului politic de către Ucraina, la o zi după ce un tribunal ucrainean l-a plasat în arest la domiciliu pe Viktor Medvedciuk, un bogat om de afaceri şi un proeminent politician prorus din Ucraina, suspectat de „înaltă trădare” de către autorităţile de la Kiev, relatează Reuters, AFP, TASS şi Unian.
Un tribunal ucrainean l-a plasat pe Viktor Medvedciuk – care promovează relaţii strânse cu Rusia şi spune că Putin este naşul uneia din fiicele sale – în arest la domiciliu, în urma acuzaţiilor de „înaltă trădare” cu care se confruntă.
„Luând în considerare ameninţările care planează asupra noastră, va trebui să reacţionăm în timp util”, a declarat Putin în cursul unei şedinţe operative a Consiliului Securităţii Rusiei. „Se pare că, în prezent, toţi cei din Ucraina care lucrează cu Rusia vor fi traşi la răspundere”, a afirmat preşedintele, adăugând că Ucraina este transformată într-un fel de „Antirusie”.
„Judecând după toate acestea, iar acest lucru este foarte trist, Ucraina este transformată lent, dar sigur într-un fel de antipod al Rusiei, într-un fel de Antirusie, într-o platformă de pe teritoriul căreia noi vom primi, se pare, noutăţi ce vor necesita o atenţie specială din partea noastră din punctul de vedere al asigurării securităţii Federaţiei Ruse„, a declarat şeful statului rus, Vladimir Putin, citat de agenţia de presă oficială TASS.
În Ucraina „sunt închise media naţionale, iar partenerii noştri occidentali nu reacţionează în niciun fel la aceasta, pentru a nu spune că ei susţin decizii de acest fel„, a spus Putin, insistând că, în Ucraina, se încearcă „eliminarea din spaţiul politic a acelor forţe care pledează pentru o soluţionare paşnică a crizei din sud-estul Ucrainei, în Donbas, şi pentru relaţii de bună vecinătate cu Rusia„.
Viktor Medvedciuk conduce „Platforma de opoziţie – Pentru viaţă„, principala forţă de opoziţie prorusă din Ucraina, care numără 40 de deputaţi în Rada Supremă (parlamentul unicameral).
Pe lista celor mai bogaţi oameni din Ucraina, Medvedciuk se plasează pe locul 12, cu o avere de 620 milioane de dolari. El este acuzat de „înaltă trădare” şi de „tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea”, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia.
Un tribunal ucrainean a ordonat joi consemnarea sa la domiciliu până în 9 iulie, refuzând încarcerarea sa cerută de anchetatori, care au efectuat percheziţii în două dintre vilele sale din Kiev şi într-o suburbie de lux, precum şi la biroul său.
În februarie, autorităţile ucrainene au impus deja sancţiuni împotriva miliardarului şi soţiei sale – o cunoscută vedetă de televiziune, Oxana Marciuk – interzicând trei canale de televiziune proruse deţinute oficial de un alt deputat prorus, Taras Kozak, dar considerate a fi controlate tot de Medvedciuk.
Afişând o fermă opoziţie faţă de NATO şi UE, el acuză cu regularitate Kievul că „nu face nimic” pentru a pune capăt războiului cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi pledează, la fel ca și Putin, în favoarea transformării ţării sale în federaţie.
Medvedciuk a fost timp de mai mulţi ani reprezentantul autorităţilor ucrainene la negocierile cu rebelii, calitate ce i-a revenit la presiunile Moscovei, potrivit Kievului.
În dosarul de „înaltă trădare” deschis împotriva lui Medvedciuk, trei capete de acuzare vizează un sprijin acordat Federaţiei Ruse pentru a obţine controlul asupra unui zăcământ de petrol şi gaze în Crimeea, transmiterea către serviciile secrete ruse a unor informaţii clasificate despre armata ucraineană şi participarea la aşa-numitul proiect ‘Luci’ privind recrutarea unor agenţi în serviciul Moscovei din rândul migranţilor ucraineni în Federaţia Rusă, conform Unian.
Într-un editorial publicat în ediţia din 14 mai a revistei locale Focus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski scrie că autorităţile de la Kiev s-au folosit de instrumente juridice legale pentru a-l priva pe Medvedciuk de posibilitatea de a „mai lovi ţara”.
Tensiunile la frontiera dintre Rusia şi Ucraina persistă în continuare, în pofida anunţului făcut la 22 aprilie de ministrul rus al apărării Serghei Şoigu privind retragerea trupelor ruseşti din apropierea graniţei cu Ucraina şi din Crimeea, a căror mobilizare a provocat temeri în ultimele trei luni privind o nouă ofensivă rusă în Ucraina. De altfel, nu toţi militarii mobilizaţi s-au retras, iar unele echipamente militare au rămas la o bază din apropiere de Voronej până în toamnă, când sunt planificate manevrele „Zapad 2021”, în cooperare cu Belarus.