Vești proaste pentru amatorii de fructe de mare. Rapanele din Marea Neagra ar putea disparea din meniurile cherhanalelor. Asta după ce Uniunea Europeană este din ce în ce mai vehementă privind interzicerea exploatării.
Nu doar turiștii sunt dezamăgiți de decizia liderilor europeni, ci și pescarii care spun că aplicarea acestei măsuri ar duce la falimentarea sectorului piscicol și la creșterea prețurilor pentru rapane, care vor fi importate cel mai probabil din afara UE.
Aproape că nu există comandă la cherhanalele de le litoral în care să nu fie cerute și rapanele. Pe plită, la tigaie, stropite cu vin roșu sau pane, acestea sunt, alături de midii, printre preferatele turiștilor. Iar vestea că acestea ar putea să nu mai existe în meniurile restaurantelor din cauza unor reglementări europene încurcă rău borcanele în bucătăriile de la malul mării.
Iar turiștii sunt de aceeași parte a baricadei. Nici nu concep o masă pescărească fără rapanele românești.
Uniunea Europeană are însă o altă viziune asupra situației. Pescarii ar putea fi obligați de Comisie să oprească recoltarea industrială a rapanelor din Marea Neagră. Specialiștii sunt însă de părere că masura este una extrem de dura și nu se impune. Mai ales în condițiile în care pescuitul de rapană a scazut din punct de vedere cantitativ, iar situația este sub control.
Cât despre o eradicarea imediată a specie acest lucru, spun specialiștii este imporibil pe litoral romanesc. În zona de sud, relieful marin nu ar permite decât intervenția scafandrilor iar pentu asta ar fi nevoie de un numar foarte mare de oameni. Iar în nord, o activitate intensă a traulelor ar afecta mediul acvatic.
Singura soluție ar fi ca statele UE cu ieșire la Marea Neagră, vizate de aceasta initiativă, să negocieze cu Comisia și să ajungă la un consens, încât rapana să rămână în continuare o resursă exploatabil.