Marea Neagră e acum una dintre cele mai minate mări din lume. Aproape 100 de mine au fost găsite de la începutul războiului din Ucraina si până astăzi. Bombele din apă pot rămâne zeci de ani un pericol pentru navele comerciale și de pasageri. Acestea fiind datele pericolului, 3 țări aliate NATO: România, Turcia și Bulgaria au creat o forță navală de vânătoare a minelor marine. Sunt nave specializate în asemenea misiuni, din diferite țări, iar astăzi au făcut prima escală la Constanța.
Cele mai multe dintre mările din lume au fost minate în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. La fel si Marea Neagra. Chiar și acum la mai bine de 80 de ani încă ies la suprafață bombele plantate atunci. In plus, acum exista si razboiul cu Ucraina, iar minele rusesti sunt un pericol important. Cu cât apa este mai mare minele sunt ancorate cu cabluri speciale de fundul mării. În unele situații acele cabluri se rup iar mina ajunge să plutească în derivă unde devine un pericol pentru orice navă.
„Dacă scapă din cablul ei și începe să plutească în derivă la suprafața mării, atunci mina reprezintă un pericol pentru traficul maritim din Marea Neagră, de aceea am stabilit ca zona de acțiune vestul Mării Negre.”
Yusuf Karagulle – comandantul grupării de lupta
Este suficient ca un vapor să atingă o mină pentru ca aceasta să explodeze. Distrugerile sunt uneori imense și poate duce chiar la scufundarea navei. România, Turcia și Bulgaria au constituit un Grup operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagra. Grupul a fost inițiat de Turcia cu obiectivul de a asigura siguranța căilor maritime din Marea Neagră ca răspuns la amenințarea minelor care plutesc în derivă după începerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
„In bazinul Marii Negre, un număr mare de mine au fost descoperite până acum. Efortul este continuu, nu doar pe timpul acestor activări, in schimb operațiunea comuna a celor 3 tari eficientizează acest efort”
cdr Marian Ciobotaru – locțiitorul Comandantului Flotei
De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, scafandrii militari din România, Bulgaria și Turcia au curățat în mod regulat minele care plutesc în apele lor. Blocarea exporturilor de cereale ucrainene, exploatarea căilor maritime și țintirea instalațiilor portuare civile de către Federația Rusă au destabilizat atât piețele regionale, cât și cele globale și amenință securitatea aliaților și partenerilor NATO.
„Efortul nostru comun va asigura libertatea de navigație atât a navelor comerciale, cât și a celor militare în partea de est a zonei euroatlantice și va spori cooperarea și interoperabilitatea dintre forțele noastre.”
Simona Cojocaru – secretar de stat in MApN
În Marea Neagră, până acum au fost descoperite aproape 100 de mine, de la începutul războiului Rusia-Ucraina. 5 dintre ele au ajuns aproape de România și au fost neutralizate de Forțele Navale Române. De altfel, detonarea rămâne metoda cea mai sigură pentru îndepărtarea oricărui pericol.