“Regina Diplomat”, lansare la bordul Fregatei Regina Maria

Fregata Regina Maria a găzduit astăzi evenimentul de lansare a albumului “Regina Diplomat”, prilejuit de aniversarea Centenarului Încoronării de la Alba Iulia.

Lucrarea este semnată de Mihai Floroiu și Vlad Harabagiu. Volumul documentează activitatea diplomatică a Reginei Maria după sfârșitul Primului Război Mondial, cu accent pe Conferința de Pace de la Paris din 1919 și călătoriile efectuate în anii ‘20 în statele occidentale din Europa, dar și în America. Model de urmat pentru multe generații, Maria rămâne una dintre cele mai apreciate personalități din istoria țării noastre.

Regina Maria a devenit cunoscută în epocă drept „Regina-Soldat”, „Regina-Infirmieră”, „Regina-Scriitor”, dar mai ales „Regina-Diplomat”. Venită într-o țară îndepărtată din sud-estul Europei, Regina Maria a fost cetățeanul britanic care și-a pus amprenta decisiv asupra evoluției și destinului României. Majestatea Sa a rămas în istorie ca un excelent diplomat și un „ambasador irezistibil” al intereselor naționale românești.

Talentul diplomatic și personalitatea carismatică a Reginei Maria au pus România pe harta diplomatică, iar vizitele sale rămân un exemplu de diplomație regală, generând un succes fabulos pentru imaginea externă a României.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și Asociația Diplomație și Identitate Culturală Europeană, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Statul Major al Forțelor Navale și Fregata „Regina Maria”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Farul Constanța – Universitatea Craiova, pe arena lui Hagi

O nouă partidă pentru „Marinarii“ Farul Constanța. După o victorie obținută în deplasare c…