Șeful Secretariatului de Stat pentru Revoluționari, Mihai Dodu, a fost demis în urma unor controverse legate de accesul presei la dosarul de revoluționar al premierului Marcel Ciolacu. Corpul de Control al premierului a descoperit nereguli semnificative, iar decizia de demitere vine într-un moment surprinzător, chiar în perioada sărbătorilor de iarnă.
Potrivit Libertatea, Recorder a avut acces la dosarul de revoluționar al lui Ciolacu pentru un material intitulat „Erou sau impostor? Ce am găsit în dosarul de revoluționar al lui Marcel Ciolacu”, fapt care a declanșat o serie de evenimente în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor.
Nota de Constatare a Corpului de Control, datată 19 decembrie 2023, a prezentat premierului Marcel Ciolacu o listă cu 11 puncte de nereguli descoperite la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor. Printre acuzații se numără transmiterea ilegală a unui dosar administrativ de revoluționar către presă și anularea certificatelor de luptător la revoluție pentru 65 de persoane, în unele cazuri fără avizul Comisiei parlamentare.
Premierul Ciolacu a justificat demiterea lui Mihai Dodu, susținând că Corpul de Control i-a cerut schimbarea acestuia din funcție în urma constatării neregulilor la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor. De asemenea, Recorder a publicat în decembrie o investigație în care punea sub semnul întrebării statutul de revoluționar al lui Ciolacu, sugerând că unele semnături din dosar ar putea fi false.
Mihai Dodu a reacționat, afirmând că demiterea sa este una „politică”, iar aceasta ar putea fi legată de dosarul premierului Ciolacu, care urma să intre în comisie pentru analiză. Dodu susține că hotărârea a fost luată în grabă și surprinzător, iar decizia vine în contextul unor abateri legislative descoperite la fostele conduceri ale Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor.
Pentru premierul Ciolacu, aceste evenimente par să amplifice controversa legată de autenticitatea statutului său de revoluționar. În materialul Recorder, publicat în decembrie, se aduceau în discuție inconsecvențe în declarațiile premierului cu privire la locul său de muncă din 1989, punând sub semnul întrebării veridicitatea anumitor informații din dosarul său de revoluționar.
Demiterea fulgerătoare a lui Mihai Dodu deschide noi capitole în această poveste, iar consecințele politice și legale ar putea continua să se desfășoare în următoarele săptămâni.